[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Catalin Cretu, Visa Europe: „Avem nevoie de o strategie nationala pentru educatie financiara!”

13 iunie 2016

Doar una din doua persoane are acces la un cont curent in Romania, in timp ce in Croatia vorbim de 6 din 10, in Slovenia de 9 din 10, iar in Europa de Vest procentul tinde spre 100%. „Romania este in Uniunea Europeana ultima in materie de alfabetizare financiara”, a declarat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia al Visa Europe.

Pana acum Visa Europe a ajuns la circa 800.000 de oameni instruiti prin programele de educatie financiara, „Bani IQ” din 2012 si „Banii pe Net” – program destinat comertului online derulat din 2014, si mizeaza ca va atinge in acest an borna de un milion de romani expusi in programele de educatie financiara, inclusiv in mediul rural.

Oficialul Visa crede ca aceste programe educationale vor deschide apetitul pentru produsele si serviciile bancare motiv pentru care se vor concentra in continuare oe mediul rural, alte 50.000 de persoane urmand sa fie instruite in acest an, cat si asupra tinerilor care vor sa devina antreprenori.

In alte tari peisajul este diferit, statul avand un rol central in educatia financiara, spune Cretu. Fie banca centrala este actorul care conduce strategia de educatie financiara, fie Ministerul de Finante sau Ministerul Educatiei, in timp ce in Romania de abia se fac primii pasi spre conceperea unei strategii.

Anul trecut, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a inceput o contabilizare a initiativelor de acest gen prin lansarea unei platforme de educatie financiara.

„Ce este important, si se vede foarte clar in toate tarile care au avut programe de succes, este aceasta contabilizare a actorilor care sunt preocupati si a activitatilor care au loc, pentru ca apoi sa se stabileasca o directie clara si executia sa fie monitorizata si masurata regulat pentru a observa care sunt efectele programelor. Speram ca de acum inainte, situatia fiind evaluata, sa se elaboreze o strategie si impreuna cu zona guvernamentala sa fie implementata”, afirma oficialul Visa Europe.

Sursa: wall-street.ro

Sursa foto: Bani IQ – absolventii programului de educatie financiara in Biblioteca de la Facaeni (judetul Ialomita)

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?