Catalin Cretu, Visa: „din ce in ce mai multe banci vor lansa plata cu telefonul mobil”

19 iulie 2018

Vorbind la ZF Live despre cum vom plati in viitor, country manager-ul Visa pentru Romania se asteapta la o proliferare a ofertelor venite din partea bancilor in ceea ce priveste platile cu mobilul.

„Ce urmeaza in momentul de fata, chiar si in Romania, este aceasta aparitie a platii cu telefonul mobil. Practic, introducem si plata in acest ecosistem unde avem social media. Ai cardul fizic, il introduci in aplicatie – poti introduce mai multe carduri – si apoi iti definesti un card principal, cu care in general vei face platile, dupa care poti sa mergi peste tot si vei avea aceeasi experienta pe care o ai acum cu cardul contactless. Pur si simplu apropii telefonul de POS (n. r. pentru efectuarea platii)”., a declarat Catalin Cretu, general manager pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, Visa.

In acest moment, peste 80% dintre terminalele POS sunt contactless, „deci avem unde plati cu telefonul mobil”. Prin urmare, „bancile trebuie sa vina cu noi oferte astfel incat plata cu telefonul mobil sa devina noua rutina.”, explica Cretu.

„Anticipam ca din ce in ce mai multe banci vor lansa plata cu telefonul mobil, pentru ca aceasta este directia in care ne indreptam. Ideea este sa construiesti nu doar un produs ci un intreg ecosistem astfel incat sa poti sa faci plati cu mobilul dar si transferuri intre clienti ai unor banci diferite.  Aici avem solutii rapide prin care transferul de bani poate fi efectuat aproape instantaneu, pe care dorim sa le introducem.”, a mai precizat oficialul Visa.

Acesta spune ca vor exista zone in care va ramane cardul clasic, de plastic, dar care va coexista cu alte modalitati de plata, exact cum astazi banda magnetica, prezenta inca pe toate cardurile, coabiteaza cu tehnologia cip.

„Insa lucrurile se misca catre mobil, bratari, ceasuri, inele, Internet of Things si tot felul de dispozitive cu care vom putea plati. In acest moment sunt in jur de 10 miliarde de carduri in lume care sunt acceptate in 40 mil. de locatii. In cinci ani vom asista la o explozie a acestor dispozitive prin care putem plati si vom ajunge la zeci de miliarde de dispozitive ce vor putea fi utilizate la plata in sute de milioane de locatii.”, crede Cretu.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?