Catalin Cretu, Visa: „De ce nu nu avem un numar mai mare de magazine care accepta cardul la plata in conditiile in care costurile au scazut dramatic?”

5 iulie 2018

Rata de creştere e retragerilor de numerar este, în România, de 6%, în timp ce rata de creştere a plăţilor cu cardul a ajuns la aproximativ 37%, a declarat, miercuri, in cadrul ZF Bankers Summit 2018, Cătălin Creţu (foto), general manager Visa pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia.

„Evident, mai e mult până departe pentru că în ceea ce priveşte valoarea se retrage mult mai mult numerar din bancomate decât se plăteşte. Este clar că vitezele sunt mult diferite şi plăţile cumva avansează mult mai repede. Carduri există destul de multe în România. În momentul de faţă, dacă ne uităm la populaţia activă, vedem că există 16,6 milioane de carduri. Un om din mediul urban are cel puţin un card”, a afirmat Creţu.

Reprezentantul Visa a menţionat că, la nivel naţional, există o problemă mai degrabă în privinţa reţelei de acceptare a plăţilor cu cardul.

„Problema este, într-adevăr, în ceea ce priveşte reţeaua de acceptare. De ce nu există un număr mai mare de magazine care acceptă plata cu cardul, în condiţiile în care costurile acestui serviciu au scăzut dramatic în ultimii trei ani? Cred că intrăm într-o discuţie despre economia subterană, despre ce se poate face, despre educaţie financiară, despre incluziune financiară. În zona urbană există această cerere pentru a face plăţi, există şi o ofertă şi cu cât ne uităm la oraşele mai mari cu atât rivalizăm cu comunităţi din vestul Europei. Pe de altă parte, România rurală nu este în viteza a doua, ci în viteza a noua”, a subliniat reprezentantul Visa.

Cătălin Creţu a mai precizat ca cele mai mari plati cu cardul au fost efectuate anul trecut către ANAF.

„Este interesant ca vedem plati de taxe din insula Capului Verde. Lumea isi plateste darile de oriunde daca aceasta experienta este usoara si cu atat mai mult ar trebui incurajata plata cu cardul de catre stat”, a mai spus Creţu.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash