[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cat de probabila este achizitia de criptomonede direct din platformele de internet banking? Bitcoin Romania spune ca este un scenariu care poate deveni realitate cu un partener bancar local.

3 iunie 2020

Bitcoin Romania a anuntat recent ca isi cauta un partener bancar pe piata locala. Pentru mai multe detalii, NOCASH a adresat cateva intrebari directorului de strategie al companiei, domnul Constantin Rotariu, care este si co-fondator.

În ce constă mai exact acest parteneriat? De ce anume are nevoie Bitcoin Romania din partea bancii?

Acest parteneriat poate fi pe mai multe niveluri. Cel mai bun scenariu ar fi cel in care clientii bancii pot sa achizitioneze si sa tranzactioneze direct prin platforma bancara ca urmare a integrarii platformei noastre in cadrul acesteia. De exemplu, din internet banking, sa poti plati o factura, incarca o cartela telefonica sau achizitiona Bitcoin totul confortabil si in conditii de siguranta maxima.

Sau putem incepe prin obtinerea de servicii bancare in lei atat noi si cat si cei peste 100.000 de clientii ai companiei noastre care in acest moment sunt fortati sa foloseasca conturi in euro sau servicii bancare din alte tari ale Uniuni Europene.  

Daca este vorba de a deschide un cont bancar pentru a gestiona intrarile si iesirile rezultate in urma tranzactionarii de criptomonede, se pune intrebarea cum a fost desfasurata activitatea pana acum? Si ce anume se poate optimiza prin obtinerea unui partener bancar local?

Un astfel de cont ar fi un bun start. In acest moment lucram cu banci aflate in alte state din Uniunea Europeana. Acest lucru are doua inconveniente mari:  este exclusiv in euro, iar durata unei tranzactii este mult mai mare. Majoritatea clientilor nostri au conturi in banci romanesti si doar o mica parte dintre acestia au conturi in euro. O tranzactie in lei, in cadrul aceleiasi banci din Romania, ar fi realizată instant sau cel mult în cateva ore dacă vorbim despre doua banci diferite aflate in Romania. Acest lucru ar inlatura un impediment major care pune in dezavantaj clientii din Romania fata de cei care tranzactioneaza criptomonede in alte tari ale UE, Asia, sau America de Nord.

BNR a transmis clar bancilor mesajul de a sta departe de platformele de tranzactionare crypto si sa nu le deschida cont, atat lor cat si clientilor acestora. Ce s-a schimbat intre timp, pentru a determina o banca sa fie mai deschisa?

Avertizarea BNR a venit in contextul anului 2017, a fost o avertizare, nu o interdictie, care a avut loc si la nivelul Uniuni Europene. Aceasta se referea in special la fenomenul ICO (Initial Coin Offering), un fenomen nou care utilizeaza tehnologia blockchain, dar nu si platformele de tranzactionare. In 2018 a aparut Directiva 5, o directiva europeana care reglementeaza explicit platformele de tranzactionare si furnizorii de portofele pentru crypto. Aceasta directiva va fi implementata obligatoriu si in Romania oferind astfel un cadru legislativ.

Ati spus ca garantati bancii partenere venituri anuale de minim doua milioane euro. Cum obtine banca aceste venituri?

Acesti bani se pot obtine in primul rand din comisioanele pe tranzactii. In acest moment aceste comisioane ajung catre banci din alte tari. Exemplul cel mai cunoscut este Revolut, o banca care a sesizat, daca nu gresesc, inca din 2017 aceasta oportunitate.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?