[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cash-ul din economie s-a oprit din crestere de doua luni – scade preferinta romanilor pentru banii lichizi?

27 octombrie 2016

Numerarul aflat în circulaţie a staţionat la nivelul de 51,7 miliarde de lei (11,7 mld. euro) luna trecută, septembrie fiind a doua lună consecutiv în care cash-ul din economie nu mai creşte, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Stoparea creşterii cash-ului poate părea surprinzătoare, în condiţiile în care până acum numerarul creştea într-un ritm alert. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numerarul este cu 18% mai mare, echivalentul a 8 miliarde de lei.

Comparativ cu nivelul înregistrat la finele anului 2008 creşterea este de aproape 26 miliarde de lei.

Avântul din ultima perioadă al cash-ului este rezultatul creşterii consumului, al nivelului redus de educaţie financiară, dar şi al absenţei unor soluţii alternative de plată în sectorul public, susţin analiştii. În plus, volumul ridicat al numerarului din circulaţie evidenţiază preferinţa românilor pentru plăţile cu bani lichizi, în detrimentul mijloacelor moderne de plată. BNR nu este îngrijorată de creşterea din ultimii ani a cash-ului tocmai datorită acestei preferinţe pentru bani lichizi a românilor.

numerarul din circulatie sep2016

 

Sursa: ZF

Noutăți

Happy New Year 2025!

Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?