Noua platforma europeana, ce va deveni operationala la finele anului 2015, va oferi un model centralizat optimizat de interoperabilitate a caselor de compensare, utilizand un model multi-ciclic si decontarea interbancara in sistemul TARGET2.
Sase companii membre ale Asociatiei Europene a Caselor de Compensare Automata (EACHA) si-au unit fortele pentru a oferi servicii centralizate si optimizate de procesare a tranzactiilor din Zona Unica de Plati in Euro (SEPA). In acest scop, a fost fondata o noua companie denumita Cooperativa Europeana de Compensare (ECC), inregistrata in data de 23 iunie 2015. Obiectivul ECC este acela de crestere a interoperabilitatii si eficientei in Zona Unica de Plati in Euro prin intermediul unei platforme comune de servicii.
ECC a fost fondata de un grup de case de compensare automata europene – DIAS – Grecia, Equens – Olanda /Germania/Italia, Iberpay – Spania, ICBPI – Italia, KIR – Polonia si TRANSFOND – Romania. La momentul actual, aceste entitati impreuna cu sisteme similare din trei banci centrale – Banca d’Italia, Deutsche Bundesbank si Oesterreichische Nationalbank – intentioneaza sa proceseze tranzactiile intre casele de compensare automata participante, mai exact tranzactiile transmise de la o casa de compensare automata la alta. Participarea in ECC va fi deschisa tuturor caselor de compensare automata europene.
Odata cu migrarea la SEPA, este de asteptat ca piata sa evolueze rapid, pentru furnizarea de servicii de plati optimizate si noi solutii inovatoare care sa satisfaca asteptarile consumatorilor. Participantii ECC percep acest aspect ca o oportunitate de livrare a serviciului extins in cadrul SEPA printr-o cooperare stransa, in concordanta cu aspiratiile Uniunii Europene de a crea o piata europeana integrata de plati. Luand in considerare faptul ca bancile si corporatiile isi concentreaza procesarea platilor intr-un numar limitat de tari SEPA, este de asteptat ca volumul de legaturi de interoperabilitate sa creasca semnificativ. Platforma comuna de servicii va crea economii de scara si va sprijini cresterea cererii in piata.
Beneficii
ECC va oferi un numar semnificativ de beneficii participantilor si clientilor acestora. In primul rand, aceasta permite procesarea eficienta si sigura a volumelor de tranzactii intre casele de compensare automata, in crestere, intr-o piata integrata de plati europene. Procesarea unor astfel de volume in crestere prin intermediul unei platforme unice va spori semnificativ eficientizarea costurilor valorificand economiile de scara, prin trecerea de la interoperabilitate bilaterala la modelul multilateral. In al doilea rand, acesta ofera accesibilitate deplina prestatorilor de servicii de plati care participa la casele de compensare automata conectate, cu mai mult de 3.200 de coduri BIC (Cod Identificare Bancara). In plus, punerea la comun a capacitatilor si resurselor operationale a mai multor case de compensare automata in cadrul ECC va oferi posibilitati viitoare de cooperare in dezvoltari ulterioare, cum ar fi compensarea si decontarea in timp real.
Deschiderea pentru participarea altor case de compensare automata
Participarea la ECC este deschisa tuturor caselor de compensare automata active in Zona Unica de Plati in Euro (SEPA). Casele de compensare automata care au fondat ECC vor opera si vor asigura impreuna guvernanta ECC ca pe o facilitate utilizata in comun. Casele de compensare automata participante pot beneficia de serviciile utilizate in comun, in timp ce continua sa isi sprijine comunitatile locale sub regulile care guverneaza serviciile furnizate pe acele piete.
Michal Szymanski, Presedinte al Consiliului de Administratie al ECC si vice presedinte al KIR (omologul TRANSFOND din Polonia): ”Ne exprimam increderea ca ECC va furniza clientilor sai servicii de cea mai inalta calitate si utilitate. Acest sistem creaza sinergii importante si avantaje de cost la nivelul aranjamentelor de interoperabilitate a platilor in euro implementate sub cadrul normativ EACHA, lasand in acelasi timp caselor de compensare automata participante libertatea deplina de actiune in planul comunitatilor locale ale acestora. Asteptam cu interes sa intampinam si alte case de compensare automata pentru a participa activ in ECC si pentru a utiliza serviciile furnizate de aceasta, asa cum sisteme similare din banci centrale precum Deutsche Bundesbank, Oesterreichische Nationalbank si Banca d’Italia intentioneaza sa o faca.”
Despre TRANSFOND
TRANSFOND este operatorul tehnic al Sistemului Electronic de Plati (SEP) din Romania. Activitatea principala consta in furnizarea de servicii institutiilor financiare si financiar-bancare, in ceea ce priveste platile si decontarile interbancare in moneda locala si euro, fie pe baza bruta sau neta, atat national cat si transfrontalier. Obiectivul TRANSFOND este acela de a consolida si diversifica activitatea curenta, cu accent pe componenta IT&C, pe care sectorul financiar bancar sa o poata materializa in urmatorii 10 ani. Principalele preocupari ale companiei in ceea ce priveste serviciile aditionale sunt furnizarea de Servicii de Arhivare a Documentelor in Forma Electronica (e-Arhiv@) si servicii de Facturare Electronica (e-Factur@).
Despre DIAS
DIAS S.A. opereaza Sistemul de Plati DIAS, care faciliteaza schimbul, compensarea si decontarea tranzactiilor SEPA si a celor locale. Cecurile, switch-ul ATM si tranzactiile locale sunt de asemenea procesate de DIAS. Noi servicii de plati precum transferuri online si plati mobile au fost implementate. Sistemul de Plati este proiectat de DIAS in concordanta cu standardele internationale si ofera module flexibile si eficiente pentru furnizarea de acces direct pentru corporatii si Sectorul Public. DIAS proceseaza de asemenea pensii, salarii, alte drepturi salariale si colectarea taxelor pentru Sectorul Public.
Despre Equens
Equens SE este unul dintre cei mai mari furnizori de plati din Europa, cu 9,7 miliarde de plati si 5 miliarde de tranzactii POS si ATM procesate anual. Principala activitate a companiei este aceea de conectare a platitorilor si beneficiarilor prin oferirea de servicii care sa faciliteze transmiterea si receptionarea de plati intr-o maniera eficienta si sigura. Bazandu-se pe mai mult de 50 de ani de experienta in industria platilor, Equens ofera solutii modulare, customizabile si de viitor care sa acopere tot lantul de valori al unei plati. In afara platilor traditionale, platformele sale sunt de asemenea adaptate pentru plati electronice, plati mobile, mandate electronice si e-identitate. Cu birouri in cinci tari, compania acopera o baza larga de clienti internationali in numeroase tari din Europa.
Despre Iberpay
Iberpay este Compania Spaniola se Servicii de Plati care administreaza infrastructura de plati interbancare cunoscuta sub denumirea de SNCE, specializata in schimbul, compensarea si decontarea tranzactiilor dintre institutiile financiare. Obiectivele principale sunt acelea ale unei Case de Compensare Interbancare si ale unui furnizor de plati pentru entitati locale si externe. Compania are de asemenea rolul de administrator al Sistemului Logistic Spaniol de Numerar (SDA) si furnizeaza alte servicii cu valoare adaugata din aria platilor. Iberpay este o companie cu un inalt nivel tehnologic care administreaza sisteme state-of-the-art, ultra-eficiente si competitive, cum ar fi platforma CICLOM care asigura o capacitate ridicata si posibilitatea realizarii a milioane de tranzactii zilnice, acestea fiind, in principal, ordine de plata, debite directe, cecuri si cambii.
Despre ICBPI
ICBPI S.p.A., compania parinte a Grupului Institutului Central al Bancilor Populare Italiene (Istituto Centrale delle Banche Popolari Italiane), furnizeaza servicii si infrastructura necesare pentru stimularea competitivitatii si dezvoltarii bancilor, institutiilor financiare si de asigurari, si sectorului public. ICBPI isi concentreaza activitatea pe servicii de plati locale si internationale, precum si pe servicii cu titluri de stat. In ceea ce priveste sistemele de plati, ICBPI proceseaza aproximativ 1 miliard de tranzactii anual si are ca membri ai aplicatiei centrale 178 de banci, alaturi de 259 participanti directi si indirecti la Casa de Compensare Automata. Legat de serviciile de corporate banking, 141 de banci sunt conectate la nodul CBI (Corporate Banking Interbancario). ICBPI ofera de asemenea servicii e-banking pentru 37 de banci si opereaza infrastructura de baze de date a CBI. Nu in ultimul rand, ICBPI este lider de piata in Italia pentru servicile de facturare electronica si, mai mult decat atat, in domeniul integrarii intregului lant de servicii de achizitii. In privinta operatiunilor cu titluri de stat, ICBPI furnizeaza toate serviciile investitionale majore: colectarea si transmiterea de comenzi, trading, consultanta, plasamente, compensare, decontare si custodie de valori mobiliare.
Despre KIR
KIR este un element esential al infrastructurii sectorului bancar polonez. Fiind responsabila de transferul securizat de date, dar si de schimbul de informatii, KIR joaca un rol cheie in compensarea interbancara. Prin intermediul sistemelor de compensare Elixir, Euro Elixir si Express Elixir, KIR proceseaza peste 1,6 miliarde de tranzactii anual. KIR este de asemenea responsabil de asigurarea fluxului financiar polonez pentru plati mobile. In 2015 KIR va implementa un nou sistem de compensare destinat platilor cu cardul la nivel local.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: