Care este cel mai bun credit online din Romania? O comparatie intre 13 IFN-uri de top

22 august 2020

Cu toții întâmpinăm situații în care avem nevoie urgentă de bani. Ce opțiuni există în asemenea momente? Poți apela la rude și prieteni pentru a împrumuta bani, poți cere un avans angajatorului sau poți merge la bănci. Ideal ar fi să rezolvi orice situație fără a apela la un împrumut, dar nu întotdeauna este posibil.

Unele IFN-uri tind să-și ascundă condițiile de creditare mai puțin favorabile, astfel încât poate fi dificil să-ți dai seama exact la ce să te aștepți atunci când aplici pentru creditele lor. De aceea este important să parcurgi atent toți termenii de acordare a unui credit înainte de a-l accepta.

Din acest motiv, echipa Volt Finance a facut o analiză a principalelor instituții financiare nebancare (IFN-uri) din România care oferă credite online.

Criteriile de selecție luate in calcul au vizat aplicabilitatea 100% online, garantiile si posibilitatea de a obține banii rapid (maxim 1-2 zile lucrătoare).

Ofertele IFN-urilor au fost comparate pe baza costurilor, a numărului de documente necesare, a programului echipei de suport si a modului și vitezei cu care clientul primește banii. 

Care sunt cele mai avantajoase IFN-uri?

Pentru a putea compara costurile, Volt Finance a simulat o situație în care am obține un credit în valoare de 2.000 RON pe 3 luni, pe care l-am returna apoi în cel puțin 3 rate. Asta fiindcă termenele de achitare la IFN-urile examinate pot varia, unele credite necesitând plata per săptămână, iar altele plata per lună. 

Pe lângă dobânda propriu-zisă, IFN-urile pot percepe și alte comisioane, cum ar fi cel de analiză dosar sau de administrare. Au fost luate în calcul și toate comisioanele percepute, pentru a determina costul real. Pentru ușurința înțelegerii datelor, cifrele au fost rotunjite la numere întregi.

Poți găsi detalii despre procedura de calcul folosită aici.

Tabel: Costul total pentru un credit în valoare de 2000 RON pe 3 luni.

IFN-urile Viva Credit, Credit Prime, Mobilo, CreditFix și Hora Credit oferă dobândă zero pentru primul credit. Fiind vorba, însă, de dobândă zero doar în prima lună a împrumutului, acestea nu pot fi incluse în studiul nostru, unde analizăm creditele pe o durată de 3 luni, din cauza formulei anuității (menționate în exemplul de calcul). Practic, doar în cazul în care rambursarea are loc în decursul celor 30 de zile, nu vei plăti nimic în plus. 

Rezultate

În urma acestei analize, următoarele IFN-uri au fost cele mai ieftine:

  1. Ocean Credit, cu 239 RON
  2. Provident urmează apoi, cu 334 RON
  3. Ferratum pe locul trei, cu 748 RON.

Documentația cerută – e posibil să obții un credit doar cu buletinul?

În ceea ce privește documentația necesară pentru a aplica la un împrumut rapid, IFN-urile analizate pot fi împărțite în funcție de numărul de documente pe care le cer pentru a procesa un împrumut, după cum urmează:

Instituții care acordă credite cu buletinul: iCredit si Ocean Credit.

Instituții care cer atât buletinul, cât și o dovadă a veniturilor stabile (extras de cont, talon de pensie, fluturaș de salariu, etc.): CreditFix, CreditPrime, Credius, Ferratum, Hora Credit, Mobilo Credit, Mozipo Group, Provident, Smile Credit, ViaConto si Viva Credit.

Rezultate

iCredit și Ocean Credit oferă credite doar cu buletinul, economisind astfel timpul necesar aplicării. Celelalte instituții cer în plus documente precum: extrasul de cont, talonul de pensie sau fluturașul de salariu. Trebuie să iei însă în calcul faptul că în toate situațiile creditul îți va fi acordat în baza salariului real.

Cum obții banii?

Există 2 metode principale de livrare a banilor către clienți: către un cont IBAN sau direct pe card. Mai există de asemenea și metoda clasică în cash – prin ridicare de la bancă sau livrare acasă cu ajutorul curierului. 

Companii care transferă banii direct pe card: CreditPrime, Mobilo Credit, Ocean Credit si Viva Credit

Companii care transferă banii către un cont IBAN: CreditFix, Credit Prime, Credius, Ferratum, Hora Credit, Mobilo Credit, Mozipo Group, Provident, Smile Credit, ViaConto si Viva Credit.

Companii care livrează banii cash prin curier sau prin sucursalele băncilor partenere: Credit Prime, iCredit, Credius, Ferratum, Mobilo Credit, Provident,

Rezultate

Dacă ai nevoie de bani cash livrați acasă – iCredit și Provident te pot ajuta. Dar dacă preferi să optezi pentru metoda mai simplă și mai rapidă a viramentului pe card, Credit Prime, Mobilo, Ocean Credit și Viva Credit reprezintă soluții de încredere. 

Care este regimul de funcționare al echipei de suport?

Când te confrunți cu dificultăți pe parcursul completării cererii de credit, e bine să știi că ai la cine să apelezi în timp real pentru a-ți rezolva problema cât mai rapid. Din această perspectivă IFN-urile au fost împărțite în 2 categorii: 

IFN-uri care lucrează seara și în weekend: Viva Credit, Provident, Ferratum, HoraCredit, Credit Prime, CreditFix

IFN-uri care au doar un program de lucru normal: Credius, iCredit, Mobilo Credit, Mozilo Group, Smile Credit, Ocean Credit, ViaConto.

Rezultate

De obicei, aplici la un împrumut în timpul liber. Asta înseamnă că vei începe procesul seara sau în weekend. Privite din această perspectivă, Provident, Viva Credit, Ferratum, Credit Fix, Hora Credit și Credit Prime au un program mai flexibil, care le permite să proceseze cererile de împrumut rapid.

Cât de repede are loc transferul de bani?

Pe baza datelor oferite de IFN-uri, a fost examinată durata procesului, de la aplicare și până la primirea banilor, în condițiile parcurgerii cu succes a aplicării și a semnării contractului.

Merită menționat faptul că majoritatea IFN-urilor oferă posibilitatea semnării electronice a contractului, cu două excepții. Provident permite doar semnarea fizică a acestuia prin intermediul unui serviciu de curierat, în vreme ce Credius necesită semnarea contractului într-unul dintre birourile lor.

IFN-urile care trimit bani la orice oră: Ocean Credit

IFN-urile care trimit bani în decursul unei zile lucrătoare: Viva Credit, ViaConto, Smile Credit, Mozipo Group, Mobilo Credit, Hora Credit, Ferratum, CreditFix si Credit Prime.

IFN-uri care trimit bani în decursul a două zile lucrătoare: Provident, Credius, iCredit

E important de precizat faptul că multe IFN-uri declară că sunt operaționale 24/7 pe paginile lor, dar, în realitate, asta înseamnă doar că poți completa formularul de aplicare pentru un credit IFN online în orice moment. Din acest motiv a fost analizată durata reală a procesului de creditare, din momentul aplicării și până în momentul în care se primesc banii. 

Rezultate

În urma acestei analize rezultă faptul că IFN-urile livrează bani în termene similare, cu excepția Ocean Credit care poate furniza împrumuturi instant, indiferent de zi sau de oră, datorită sistemului automatizat de acordare a creditelor.

Concluzii finale

În încercarea de a afla care este cel mai bun credit de nevoi personale din România, se poate constata că există diferențe semnificative între ofertele celor 13 IFN-uri examinate. Diferențe notabile există și în ceea ce privește documentația cerută, durata procesului de aplicare și modul de livrare al banilor.

În urma analizei de față, am ales trei IFN-uri care au obținut în mod constant scoruri mari la toate categoriile analizate:

Ocean Credit

plus – Cea mai bună dobândă, proces automatizat de transfer instant al banilor și virament direct pe card

minus – Suport tehnic indisponibil seara și în weekend

Provident

plus – Dobândă rentabilă, suport tehnic disponibil seara și în weekend

minus – Necesitatea semnării contractului prin curier, care rezultă în întârzierea transferului

Ferratum

plus – Dobândă moderată, suport tehnic disponibil seara și în weekend, banii pot fi transferați către contul IBAN și numerar la sucursalele băncilor partenere

minus – Este necesară dovada veniturilor, banii nu pot fi transferați în afara orelor de lucru ale companiei

NOTA: Volt Finance S.A. este o societate afiliată Ocean Credit.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?