[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cardurile bancare de tip contactless au depasit pragul de 100.000

28 ianuarie 2013

In Romania, ponderea cardurilor contactless in total portofoliu de carduri bancare abia daca ajunge la 0,01%. La nivelul Europei, in medie, unul din 10 carduri are deja incorporata tehnologia contactless – cel putin pe cardurile emise sub licenta Visa. In Marea Britanie, tara cea mai avansata, ponderea cardurilor contactless in total portofoliu Visa este de 20%.

Piata platilor fara numerar din Romania inregistreaza in acest moment peste 100.000 de instrumente contactless. Numai BRD avea la finele anului trecut 92.000 de  astfel de produse, atat carduri contactless cat si stickere. Toate sunt produse de debit si emise sub licenta MasterCard.

In cazul BCR, tot la sfarsitul lui 2012, portofoliul de carduri contactless era de 30.000, inclusiv carduri de credit. BCR a optat pentru lansarea cardurilor contactless in parteneriat cu Visa, emiterea acestor produse sub licenta MasterCard fiind inca la inceput (au fost puse in circulatie doar 400 de carduri MC).

Emiterea cardurilor bancare contactless pe piata romaneasca a fost impulsionata de transportul in comun, in special cel din Bucuresti, unde exista deja peste 1,5 mil. de carduri contactless lansate de catre RATB inca din 2006.  Bancile au venit cu produse care pe cipul cardului incorporeaza ambele aplicatii: de plata si de tranzit, si spera sa convinga cat mai multi dintre posesorii de carduri Activ sa migreze catre noile produse.

Chiar daca pe piata romaneasca mai sunt si alti emitenti bancari de carduri contacless, ponderea acestor produse este inca nesemnificativa, in conditiile in care totalul portofoliului de carduri bancare valide si aflate in circulatie se ridica la aproximativ 13 mil.

In Europa, la finele anului 2011 erau peste 30 milioane de carduri contactless emise sub licenta Visa de 54 banci. La sfarsitului anului 2012, se asteapta ca numarul cardurilor Visa de tip contactless sa depaseasca 50 de milioane, ceea ce reprezinta deja peste 10% din totalul cardurilor Visa din Europa. Cea mai avansata tara este Marea Britanie unde unul din cinci carduri Visa are incorporata tehnologia contactless.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?