[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BRD a lansat solutia de plata contactless pentru transportul public

11 octombrie 2010

11 octombrie, 2010 – BRD este prima banca din Romania care reuseste dezvoltarea unei aplicatii ce permite plata calatoriei, in transportul public, folosind tehnologia contactless. Accesul se poate face prin orice card bancar care detine tehnologie contactless cat si printr-un sticker ce poate fi lipit de telefonul mobil sau purtat sub forma de breloc.

Prima implementare este la Metrorex unde, incepand cu luna septembrie a.c., banca a instalat primul terminal in statia Timpuri Noi. In prezent, tehnologia este in curs de instalare in alte noua statii (Grozaveşti, Politehnica, Eroilor, Piata Unirii, Piata Victoriei, Obor, Dristor, Piata Romana , Universitate), accesul urmand a se face cu ajutorul cardului Instant Pay.

Validatoarele verzi instalate in statiile de metrou vor accepta in continuare actualele cartele sau carduri emise de catre Metrorex.

Solutia implementata deja la Metrorex, a avut la baza adaptarea tehnologiei pentru accesul calatorilor la nivelul turnichetilor (n.r. barele metalice rotative). Ea a fost dezvoltata astfel incat la momentul tranzactiei, ca urmare a debitarii contului cardului bancar, sa se initieze catre turnichet un mesaj de validare care este urmat de deschiderea turnichetului.

„Pentru transportul la metrou, tehnologia are la baza un validator „unattended” ce este instalat direct la nivelul turnichetului.La momentul efectuarii tranzactiei validatorul contactless  comanda catre turnichet un mesaj de ok sau not OK privind efectuarea tranzactiei. Posesorul de card contactless trebuie doar sa apropie cardul de validator, proces in urma caruia acesta primeste instantaneu mesajul de “Liber” iar turnichetul se deschide”, a declarat Ciprian Nicolae,  Director de proiect in cadrul Departamentului Operatiuni Carduri Bancare al BRD-Groupe Société Générale. „Practic, timpul de asteptare pentru accesul la metrou este aproape zero nefiind necesara oprirea calatorului in dreptul turnichetului pentru plata calatoriei”, a mai adaugat sursa citata.

Zilnic, fiecare validator este programat sa efectueze „settlementul” cu „host”-ul bancar (dupa ora 23:00 – element customizabil cu transportatorul), astfel incat  transportatorul va beneficia de sumele tranzactionate la un interval de t+1.

Costul calatoriei (1,5 lei – pretul standard practicat de Metrorex) se plateşte direct din cont, fara niciun comision pentru client şi fara a mai fi necesara cumpararea unei cartele de la casierie.

Oficialul BRD a mai precizat ca posesorul nu trebuie sa işi faca griji nici pentru o eventuala tranzactie nedorita. „Probabilitatea de a trece cardul prin fata aparatului şi de a plati fara sa vrei este zero, deoarece cardul trebuie sa fie apropiat de receptor la o distanta de aproximativ doi centimetri”.

Solutia de plata contactless este ideala pentru locatiile aglomerate pentru ca reduce timpul necesar realizarii tranzactiei. Pentru transportatori pare si avantajul reducerii costurilor cu gestiunea numerarului din casieriile proprii prin transferul lui pe card.

„In plus, solutia reprezinta un mijloc de loializare a clientelei. Nu in ultimul rand, prin intermediul acestei solutii de plata, transportatorii pot avea la dispozitie, la sfarşitul zilei, diferite statistici structurate pe trasee, segmente de trasee, tronsoane orare care le pot sprijini deciziile strategice şi comerciale”, potrivit oficialului BRD.

Cardul contactless lansat de BRD, sub licenta MasterCard, are aceeasi procedura de emitere si de reinnoire/blocare, in urma pierderii sau al furtului, ca orice alt card bancar. Din motive de securitate, produsul nu va putea fi insa utilizat pentru plati pe Internet.

Tehnologia de plata contactless este un instrument care le da consumatorilor posibilitatea de a face plati de mica valoare doar prin apropierea cardului de terminal, fara necesitatea introducerii codului PIN. In cazul BRD, PIN-ul nu este necesar pentru tranzactii sub 100 de RON, el devenind obligatoriu pentru tranzactii ce depaşesc aceasta valoare.

Pe glob, tehnologia contactless este folosita in transportul public de tot mai multe administratii publice. Orase precum Londra, Porto, Hong Kong, Beijing sau Shanghai au implementat deja aceasta solutie pentru transportul in comun.

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?