Proiectul Regulamentului privind instituțiile de plată și prestatorii de servicii de informare cu privire la conturi propune adaptarea prevederilor din Regulamentul BNR nr. 21/2009 privind instituțiile de plată la cerințele din noua directivă în domeniul serviciilor de plată – Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, și de abrogare a Directivei 2007/64/CE, scop în care va înlocui reglementarea actuală.
Proiectul vizează, în linie cu competențele Băncii Naționale a României incluse în proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului privind serviciile de plată, reglementarea procedurii de autorizare a instituțiilor de plată și de înregistrare a prestatorilor de servicii de informare cu privire la conturi, precum și detalierea elementelor de supraveghere prudențială (privind mecanismele de protejare a fondurilor utilizatorilor, procedura de aprobare/notificare a modificărilor intervenite ulterior autorizării/înregistrării, fondurile proprii, cerințele de raportare).
Elementele de noutate ale reglementării se raportează, în special, la detalierea de către Autoritatea Bancară Europeană a informațiilor și documentelor ce trebuie furnizate autorităților competente cu autorizarea.
Proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului privind serviciile de plată este disponibil pentru consultare pe website-ul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor la adresa anpc.gov.ro, secțiunea „Legislație”, subsecțiunea „Transparență decizională”; link direct.
Prin OUG nr. 113/2007 se stabilesc cerinţe prudenţiale şi de acces pe piaţă al prestatorilor de servicii de plată, precum şi drepturile şi obligaţiile utilizatorilor şi prestatorilor de servicii de plată la încheierea contractelor şi efectuarea operaţiunilor de plată.
Astfel, OUG nr. 113/2007 reglementează serviciile de plată realizate cu instrumente de plată electronice, în măsura în care instrumentele de plată sunt acceptate într-o reţea deschisă – „open loop” (acceptarea instrumentelor de plată nu este limitată la unul sau un număr redus de furnizori ori produse/servicii). Serviciile de plată vizate sunt cele care permit:
– depunerea de numerar într-un cont de plăţi, precum şi toate operaţiunile necesare pentru funcţionarea contului de plăţi;
– retrageri de numerar dintr-un cont de plăţi, precum şi toate operaţiunile necesare pentru funcţionarea contului de plăţi;
– debitări directe, operaţiuni de plată printr-un card de plată sau un dispozitiv similar, operaţiuni de transfer-credit, inclusiv operaţiuni cu ordine de plată programată, indiferent dacă acestea sunt sau nu acoperite de o linie de credit sau nu;
– remiterea de bani;
– efectuarea operaţiunilor de plată în care consimţământul plătitorului pentru realizarea unei operaţiuni de plată este dat prin intermediul oricăror mijloace de telecomunicaţie, digitale sau informatice, şi plata este efectuată către operatorul sistemului sau reţelei informatice ori de telecomunicaţii care acţionează exclusiv ca intermediar între utilizatorul serviciilor de plată şi furnizorul bunurilor şi serviciilor.
Proiectul de regulament preia elementele din Ghidul EBA/GL/2017/09 privind informațiile care trebuie furnizate pentru autorizarea instituțiilor de plată și a instituțiilor emitente de monedă electronică și pentru înregistrarea prestatorilor de servicii de informare cu privire la conturi în temeiul articolului 5 alineatul 5 din Directiva (UE) 2015/2366, disponibil spre consultare pe website-ul Autorității Bancare Europene.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: