Conform rezultatelor exerciţiului de testare la stres a sectorului bancar derulat de BNR la sfârşitul anului 2020, în cadrul scenariului de bază, rata creditelor neperformante ar atinge 9,2% în decembrie 2021, respectiv 9,9% în decembrie 2022 (ipotezele exerciţiului au în vedere inclusiv realizarea de operaţiuni de curăţare bilanţieră şi de scoatere în afara bilanţului), ceea ce ar determina o repoziţionare a indicatorului în categoria cu risc ridicat, conform abordării europene, după cum susţine BNR în Raportul anual, potrivit ZF.
Rata NPL a rămas în primele patru luni din 2021 sub 4%, în aprilie staţionând la 3,94%, dar este peste nivelul din decembrie 2020, de 3,83%.
Având în vedere soldul creditelor private totale (retail şi corporate) care oscilează în jurul a 60 mld. euro, reiese că volumul neperformantelor va ajunge la circa 6 mld. euro când rata NPL se va apropia de 10% în 2022, adică peste 3,5 mld. euro în plus faţă de nivelul actual al împrumuturilor neperformante din bilanţurile băncilor, de mai puţin de 2,5 mld. euro.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: