[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR se asteapta ca rata creditelor neperformante sa ajunga la 9,9% in decembrie 2022. Adică peste 3,5 mld. euro în plus faţă de nivelul ac­tual al îm­pru­muturilor neperformante.

2 iulie 2021

Conform rezultatelor exerciţiului de tes­ta­re la stres a sectorului bancar derulat de BNR la sfârşitul anului 2020, în cadrul sce­na­riului de bază, rata creditelor neperfor­mante ar atinge 9,2% în decembrie 2021, respectiv 9,9% în decembrie 2022 (ipotezele exer­ci­ţiu­lui au în vedere inclusiv realizarea de ope­ra­ţiuni de curăţare bilanţieră şi de scoatere în afa­ra bilanţului), ceea ce ar de­ter­mina o repo­ziţ­ionare a indicatorului în ca­te­goria cu risc ri­dicat, conform abordării eu­ro­pene, după cum susţine BNR în Raportul anual, potrivit ZF.

Rata NPL a rămas în primele patru luni din 2021 sub 4%, în aprilie sta­ţio­nând la 3,94%, dar este peste nivelul din decembrie 2020, de 3,83%.

Având în vedere sol­dul cre­di­telor private to­ta­le (retail şi cor­porate) care oscilează în ju­rul a 60 mld. euro, reiese că volumul ne­perfor­mante­lor va ajunge la circa 6 mld. euro când rata NPL se va apro­pia de 10% în 2022, adică peste 3,5 mld. euro în plus faţă de nivelul ac­tual al îm­pru­muturilor neperformante din bi­lan­ţurile băncilor, de mai puţin de 2,5 mld. euro.

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?