[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR reduce cu 4% nivelul comisioanelor pentru platile de mare valoare in sistemul ReGIS

3 ianuarie 2011

3 ianuarie, 2011 – Banca Nationala a Romaniei reduce cu 4% nivelul comisioanelor percepute institutiilor de credit si Trezoreriei Statului pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS).

Valoarea nominala a comisionului va fi de 6,26 lei pentru platile de mare valoare sau urgente efectuate de institutiile de credit si Trezoreria Statului prin sistemul ReGIS (fata de 6,52 lei in prezent) si va fi aplicat incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

Sistemul ReGIS reprezinta cea mai importanta componenta a sistemului electronic de plati din Romania si asigura decontarea pe baza bruta si in timp real a platilor de mare valoare (peste 50 000 lei) sau urgente in lei ale institutiilor de credit si clientilor acestora precum si decontarea instructiunilor de plata initiate de sistemele auxiliare (SENT- sistem de compensare multilaterala a platilor interbancare de mica valoare, SaFIR – sistemul de depozitare si decontare a instrumentelor financiare, RoClear – sistemul de compensare-decontare si registru, DSClear – sistem de depozitare compensare si decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare, Mastercard – sistem de plati cu carduri , VISA – sistem de plati cu carduri).

De la operationalizarea sistemului ReGIS (2005) si pana in prezent, Banca Nationala a Romaniei, in calitate de administrator al sistemului, a procedat la reducerea in mod continuu a nivelului comisioanelor aferente procesarii si decontarii platilor de mare valoare sau urgente, nivelul acestora fiind redus cu aproximativ 72 % (de la 22,50 lei la 6,26 lei).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?