[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR: proiectul de adoptare a PSD2 ar putea fi pus spre consultare publica „azi sau maine”

26 aprilie 2018

Noua Directiva privind Serviciile de Plata (PSD2) s-at putea sa fie pusa spre consultare publica „azi sau maine”, a declarat doamna Ruxandra Avram, Director Directia Monitorizare a Infrastructurilor Pietei Financiare si a Platilor din BNR, in cadrul conferintei „Eu platesc cu cardul”, organizata de bankingnews. Proiectul de lege sau Hotarare de Guvern – ceea ce ar permite intrarea in vigoare imediata -, care va transpune in legislatia romaneasca PSD2, va fi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile, cel mai probabil pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

PSD 2 (Payment Services Directive), este o inițiativă-cheie a Uniunii Europene menită să faciliteze inovația și concurența prin deschiderea sectorului bancar către companiile fintech și alte companii interesate, care a intrat în vigoare în majoritatea țărilor europene din 13 ianuarie 2018. Inițiativa este menită să îmbunătățească și să ofere consumatorilor un spectru mai larg de servicii financiare online.

PSD2 va schimba modelul bancar de business, asa cum il stim astazi, si va permite intrarea in piata serviciilor financiare si de plati a unor terti non-bancari.

In principiu, orice companie nebancara, cu un portfoliu substantial de clienti si autorizata de catre institutiile de reglementare si supraveghere, se va putea  interpune intre client si banca acestuia, cu acordul clientului final pentru a avea acces la datele financiare personale, pentru a oferi doua tipuri de servicii:

1) Serviciul de informare cu privire la conturi presupune un serviciu online care furnizeaza informatii consolidate cu privire la unul sau mai multe conturi bancare detinute de utilizator la o banca sau la mai multe banci. De asemenea vor putea fi furnizate informatii suplimentare ca de exemplu modul in care va gestionati finantele, categorii de cheltuieli, etc.

2) Serviciul de initiere a platii inseamna un serviciu de initiere a unui ordin de plata la cererea utilizatorului direct din contul bancar detinut de acesta la o banca, catre un beneficiar al platii (de exemplu un magazin online) (fara a mai fi necesara utilizarea unui card bancar).

Ce spun bancile despre noua Directiva a Serviciilor de Plata

Patru dintre bancile din Romania, prezente la eveniment, au declarant prin reprezentantii lor ca aceasta Dorectibva vine cu o serie de constrangeri dar ofera si oportunitati.

Adrian Tomasescu, director Departament Emitere Carduri BCR: „Constrangere sau oportunitate? Cate putin din amandoua. Deja ne pregatim pentru implementarea PSD2. Avem dezvoltari in curs pentru ca sunt modificari de substanta cu impact asupra sistemului de gestiune a clientilor

Alexandru Bratu, director adjunct Vanzari Acceptare Carduri Banca Transilvania: „Deja colaboram active cu mai multe fintech-uri din piata”.

Alpha Bank: „Si la noi se lucreaza pentru alinierea la PSD2”

Vasile Tanasa, manager card de credit, Raiffeisen Bank: „Suntem pregatiti chiar daca se va schimba mediul concurential, PSD2 va duce spre o digitalizare mai abrupta decat am facut-o pana acum.”

In acest moment, in sectiunea de transparenta decizionala din cadrul site-ului ANPC este postat spre consultare publica proiectul de Hotarâre de Guvern privind lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți. Documentul a fost publicat pe 25 aprilie a.c. iar observatiile si propunerile pot fi transmise pe adresa ANPC pana pe 7 mai 2018.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?