[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR lanseaza spre dezbatere publica proiectul de regulament privind institutiile emitente de moneda electronica

4 martie 2011

4 martie, 2011 – Proiectul de regulament asigura, in principal, transpunerea in legislatia nationala a detaliilor tehnice ale Directivei nr. 2009/110/CE privind accesul la activitate, desfasurarea si supravegherea prudentiala a activitatii institutiilor emitente de moneda electronica, de modificare a directivelor 2005/60/CE si 2006/48/CE si de abrogare a Directivei 2000/46/CE, ale carei prevederi urmeaza a fi transpuse, la nivel de principiu, prin Legea privind activitatea de emitere de moneda electronica, aflata in prezent in proces de adoptare.

In actul normativ propus se prevede ca institutiile emitente de moneda electronica trebuie sa dispună la momentul autorizarii de un nivel al capitalului initial de cel putin echivalentul in lei a 350.000 euro.

Pe langa emiterea de moneda electronica, institutiile emitente de moneda electronica pot desfasura urmatoarele activităţi:
a) prestarea serviciilor de plata prevazute la art.8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.113/2009;
b) prestarea unor servicii operationale si conexe legate de emiterea de moneda electronica si de prestarea de servicii de plata, cum ar fi: asigurarea executarii operatiunilor de plata, servicii de schimb valutar, activitati de pastrare in custodie sau stocarea si procesarea datelor;
c) administrarea sistemelor de plati;
d) activitati comerciale, altele decat emiterea de monedă electronica si prestarea de servicii de plata, cu respectarea cadrului legislativ aplicabil.

De asemenea, institutiile emitente de moneda electronică pot acorda credite legate de serviciile de plata si nu numai. Limitele prevăzute pentru activitatea de creditare sunt urmatoarele:
a) nivelul cumulat al capitalurilor proprii si surselor imprumutate pe baza contractelor de imprumut/finantare existente in sold să fie de minimum 50.000.000 lei;
b) nivelul cumulat al creditelor/finantarilor acordate si angajamentelor asumate existente in sold, sa fie de minimum 25.000.000 lei.

Regulamentul mai contine prevederi necesare BNR pentru realizarea in bune conditii a activitatii de autorizare si supraveghere prudentiala a institutiilor emitente de moneda electronica, dupa cum urmeaza:

  • cerinte si documentatia ce trebuie prezentata Bancii Nationale a Romaniei in vederea autorizarii functionarii institutiilor emitente de moneda electronica;
  • metodologia de calcul a nivelului minim si componenta fondurilor proprii;
  • masuri de protejare a fondurilor primite in schimbul monedei electronice emise;
  • procedura de notificare a Bancii Nationale a Romaniei asupra modificarilor intervenite in situatia institutiilor emitente de moneda electronica;
  • cerintele de raportare.

Termenul limita pentru trimiterea comentariilor este 13 martie a.c.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?