[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR isi schimba mesajul catre banci legat de criptomonede: de la „descurajam orice fel de implicare” la „reglementarile nu interzic”

Premium
16 aprilie 2021

La trei ani distanta de la ultima luare de pozitie cu privire la criptomonede, BNR constata mentinerea tendintei de crestere a interesului populatiei si isi pastreaza recomandarea de prudenta intrucat sunt active speculative. Daca in 2018 erau considerate „extrem de volatile și riscante”, in 2021 ele sunt clasificate drept „foarte volatile și extrem de riscante”.

Mesajul catre bancile comerciale insa a suferit o nuanta foarte importanta: de la „BNR descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede,” la „reglementările administrate de BNR nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale”.

____________

In cel mai recent comunicat pe tema criptomonedelor, Banca Națională a României constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale1 (denumite și cripto-active) și atrage atenția că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor, așa cum s-a menționat în comunicatele emise în data de 11.03.2015 și în data de 6.02.2018.

Comunicatul BNR

„Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar în prezent au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.

Reglementările administrate de Banca Națională a României NU conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale.

Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și de administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și ținând cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale.

Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România.”

Reactii

Cristian Popa, membru al bordului BNR, a oferit cateva precizari si explicatii binevenite pe contul de linkedin.

BNR NU interzice bancilor deschiderea de conturi furnizorilor de servicii de schimb intre monede virtuale (criptomonede) si monede fiduciare sau furnizorilor de portofele digitale (wallet-uri).

Aceasta este o clarificare importanta, mai multe persoane mi-au adus la cunoștință, in repetate rânduri, faptul ca nu pot face plati catre asemenea furnizori sau ca furnizorilor le sunt inchise conturile bancare. Motivația bancilor comerciale era „nu ne lasa BNR”. Nu BNR cere inchiderea acestor conturi, sunt decizii interne. Bancile comerciale trebuie insa sa respecte prevederile Legii 129/2019, deci sa isi cunoască clientela si sa administreze riscurile de spalare a banilor si finantare a terorismului.

In opinia BNR aceste active sunt speculative, volatile si riscante, putand genera pierderi financiare semnificative investitorilor. Insa banca centrala considera ca acestea nu reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii financiare in Romania. Deci pot fi foarte periculoase pentru finantele personale insa nu pentru stabilitatea macroeconomica a tarii.

Ne-au atras atentia cateva comentarii la precizarile domnului Cristian Popa:

Tudor Nistor – avocat specializat pe zona de plati & fintech

Cred ca ar fi cazul sa se vorbeasca si in Romania de conceptul de “de-risking”. Nu numai ca bancile refuza fara motive serioase sa deschida conturi unor astfel de entitati de servicii de schimb sau custodie pt crypto assets, dar refuza sa deschida conturi (curente, de protejare, etc) inclusiv instituiilor de plata sau institutiilor emitente de moneda electronica, desigur fara justificari.

Ovidiu Ficlenescu – Software Testing Engineer

Evident ca in opinia BNR aceste active sunt speculative, volatile si riscante. Dar opinia BNR nu prea conteaza. As fi mai mult curios ce parere are BNR despre monedele stabile algoritmice bazate pe blockchain care sunt competitor direct cu monedele fiduciare. As mai fi curios care este planul BNR pentru emiterea unui leu digital si care ar mai fi rolul bancilor comerciale mai mult decat o aplicatie mobila. Cred ca aveti destule pe cap si ati face bine sa tineti pasul.

Lucian Iliescu – fost Project Manager ING: KYC Processes

As accentua asupra acestei fraze: „Nu BNR cere inchiderea acestor conturi, sunt decizii interne. Bancile comerciale trebuie insa sa respecte prevederile Legii 129/2019, deci sa isi cunoască clientela si sa administreze riscurile de spalare a banilor si finantare a terorismului.” Ea subliniaza foarte clar faptul ca, in vederea respectarii L129, dar si a celorlalte norme si regulamente, bancile pot (si adesea o si fac) sa adopte masuri mai stricte decat cele impuse de BNR. Aceste decizii ale institutiilor de credit trebuie comunicate in mod cinstit clientilor, fara a se folosi de BNR ca paravan.”

Comentand comunicatul BNR, Marius Morra – CEO şi cofondator al LDV Exchange, a declarat pentru ZF:

Ne bucură foarte tare poziţia pe care a luat-o BNR, chiar dacă ei în continuare emană un aer de neîncredere, dar este foarte bine că adoptă o poziţie clară că nu interzic băncilor să lucreze cu noi. Pentru că acest lucru ne-a creat mari probleme în ultima vreme ca şi business, pe unde ne prindeau băncile din România pe acolo ne închideau conturi.”

Practic, acum nu o să mai existe temerea din partea lor (n.r: a băncilor), pentru că din ce am înţeles noi presiunea era până acum tot din partea BNR, astfel că de acum sperăm să revenim la sentimente mai bune şi să putem lucra fără probleme în RON”.

_____________

1 În conformitate cu prevederile Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, moneda virtuală este o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?