BNR crede ca „actionarii unor banci au obosit” – piata are insa exceptii inedite

21 septembrie 2015

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, spune ca unii actionari au „obosit“ intrucat bancile pe care le controleaza nu au reusit sa obtina profit.
„Intr-un fel este normal acest proces de con­solidare si pentru ca  actionarii vechi sunt obositi de ani de nemarcat profit. Practic, pentru acestia dupa 2009 nu au fost multe vesti bune. Daca ar fi investit in energie, stateau mai bine decat dupa investitiile in banking. Si multi dintre acestia au si obligatii institutionale. Actionarii din tarile-mama au asteptarile lor si se pot decide oricand sa se orienteze catre altceva decat sectorul bancar.“

Aceasta consolidare inseamna preluari de banci, fuziuni, achizitii de portofolii de credite si de de­pozite de la cei care vor sa paraseasca piata.  Con­form calculelor citate de ZF, la sfarsitul acestui deceniu, Ro­mania ar trebui sa aiba 10-15 banci mai mari, care fac de toate, nu 40 cate sunt acum.
„Bancile trec printr-un proces de revizuire a modelelor de acordare a creditelor si a componentei de tehnologie in conditiile in care companiile si populatia au un alt nivel de asteptari prin prisma serviciilor financiare pe care vor sa le cumpere. Mai mult, clientii nu mai vin singuri la banca, cum era in anii de boom, ci trebuie convinsi.” afirma Bogdan Neacsu, director general adjunct la Garanti Bank.

Chiar daca pentru bancile mari problemele par a nu fi inca rezolvate, bancile mici sunt mult mai optimiste.
„Atat in zona consumatorilor, fie ei persoane fizice sau persoane juridice, cat si la nivelul creditorilor, perioada de post-criza financiara a lasat o doza semnificativa de neincredere intr-o evolutie pozitiva a lucrurilor, fapt ce a impiedicat cresterea creditarii. Insa, in prezent, momentul pare depasit, competitivitatea de pe piata bancara, optimizarea proceselor de vanzari si accentul pe confortul sporit al clientului reprezinta potentiale de crestere a cererii de creditare.” – a declarat pentru Revista Biz, Emil Bituleanu, directorul general Libra Internet Bank.

Managementul Bancii Comerciale Feroviare nu exclude cresterea prin achizitii, dupa ce anul trecut a intrat in discutii pentru achizitia unei banci de talie mica. „Intentionam si in aceasta perioada sa ne uitam dupa diverse banci care doresc sa isi restranga activitatea in Romania”, a declarat Lucian Isar, presedintele Consiliului de Supraveghere. Oricat de optimiste ar fi bancile mici, dacă sistemul bancar autohton a ajuns sa se consolideze prin eventuale preluari de banci din partea Bancii Comerciale Feroviare, nici nu stii daca sa plangi sau sa razi.

 

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash