[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR anunta printre randuri ca vine criza. „Calitatea portofoliilor de credite este asteptata sa se deterioreze in perioada urmatoare.”

14 august 2019

Evoluțiile înregistrate de sistemul financiar românesc în anul 2018 par a indica situarea ciclului financiar în ultima parte a fazei de expansiune (Grafic), ceea ce impune o monitorizare sporită a riscurilor sistemice, se arata in Raportul anual (pe 2018) al bancii centrale.

In acest context, riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul privat este evaluat la un nivel ridicat pe termen mediu, în special pe segmentul populației. O preocupare importantă rămâne asimetria gradului de îndatorare în funcție de venit, întrucât nivelul îndatorării pentru debitorii care câștigă între salariul minim reglementat și salariul mediu pe economie este semnificativ mai mare decât cel aferent persoanelor cu venituri mai mari.

„În aceste condiții, o eventuală modificare nefavorabilă a condițiilor economice și financiare ar putea conduce la o creștere a îndatorării peste nivelul sustenabil în cazul acestor debitori.”, atrage atentia BNR.

Pentru o mai buna gestionare a riscului de nerambursare a creditelor acordate populatiei, Consiliul de administrație al BNR a adoptat în luna octombrie 2018 Regulamentul nr. 6/2018, care prevede noi condiții de creditare respectiv introducerea unui plafon pentru gradul total de îndatorare a debitorilor de 40 la sută, din care maximum jumătate poate proveni din creditarea în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligațiilor totale lunare de plată în venitul net lunar.

O analiză a impactului măsurii asupra neperformanței creditelor ipotecare arată că, dacă măsura ar fi fost aplicată anterior, probabilitatea de nerambursare ar fi fost mai mică cu 27 la sută față de nivelul actual. Mai mult, impactul ar fi fost mai pronunțat pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu pe economie, care ar fi înregistrat o diminuare a probabilității de nerambursare cu 41 la sută.

Chiar si in urma introducerii acestei masuri, BNR se asteapta la cresterea ratei creditelor neperformante in 2019.

Desi banca centrala apreciaza ca in 2018 a avut loc o imbunatatire a calitatii portofoliului de credite acordate populației (rata creditelor neperformante reducându-se la 4,6 la sută în decembrie 2018), in structură însă, „se observă reluarea tendinței de creștere a creditelor neperformante în cazul creditelor în lei, în special al celor de consum”.

Astfel, volumul creditelor neperformante acordate în lei s-a majorat cu 6 la sută, până la 2,4 miliarde lei, în timp ce volumul celor acordate în lei pentru nevoi de consum negarantate cu ipoteci a crescut cu 15 la sută, rata creditelor neperformante ajungând în acest caz la 4 la sută.

„Atât pe segmentul companiilor nefinanciare, cât și pe cel al populației, calitatea portofoliilor de credite este așteptată să se deterioreze în perioada următoare, în special ca urmare a modificării condițiilor economice și financiare, în contextul temperării ritmului de creștere a activității economice și al tensionării echilibrelor macroeconomice. „, potrivit BNR.

Astfel, rata de nerambursare a creditelor acordate companiilor nefinanciare este estimată să crească în perioada următoare de la 2,9 la sută în decembrie 2018 la 4,1 la sută în decembrie 2019, în timp ce rata de nerambursare este așteptată să se dubleze în cazul creditelor ipotecare (de la 0,3 la sută la 0,6 la sută în perioada decembrie 2018 – decembrie 2019), respectiv să se majoreze cu o treime în cazul creditelor de consum (de la 2,6 la sută la 3,5 la sută, același interval).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?