Efectele șocurilor asociate conflictului din Ucraina asupra sectorului bancar sunt limitate în prezent, ca urmare a expunerilor directe reduse față de cele două țări implicate, însă efectele indirecte ce se pot acumula pe o perioada mai lungă de timp pot fi însemnate și au un nivel ridicat de incertitudine, spune BNR.
Printre principalele provocări la adresa sectorului bancar sunt, BNR vorbeste despre o posibilă intensificare a riscului de credit în contextul unor șocuri negative asupra economiei, dar și al creșterii ratelor de dobândă în urma presiunilor inflaționiste.
„Această vulnerabilitate ar putea fi suplimentată de introducerea de noi moratorii, cu potențiale efecte asupra indicatorilor de calitate a activelor și de solvabilitate, în funcție de tratamentul contabil,” precizeaza BNR in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat in aceasta luna.
Banca Nationala mai identifica doua alte provocari la adrese sectoruui bancar:
. o posibilă materializare a riscului de rată a dobânzii, pe fondul deținerilor importante de instrumente de datorie cu venit fix (cu precădere, titluri de stat) și al nepotrivirii dintre durata activelor și pasivelor senzitive la rata dobânzii
. o posibilă amplificare a riscului cibernetic la adresa instituțiilor financiare, inclusiv ca urmare a conflictului de la granițe, existând o monitorizare atentă a acestui tip de incidente atât la nivel național, cât și european.
BNR mai precizeaza ca evoluțiile privind transformarea digitală ridică și unele preocupări referitoare la modul în care digitalizarea poate schimba serviciile bancare viitoare, riscurile asociate transformării digitale (riscul operațional, mai ales din perspectiva riscului cibernetic) fiind în continuă evoluție. Aceste îngrijorări există și la nivel european, CERS dezvoltând o strategie de atenuare a riscului cibernetic sistemic, prin stimularea coordonării la nivel european în cazul unui atac cibernetic de amploare.
De la declanșarea conflictului din Ucraina, riscul cibernetic este evaluat ca fiind unul foarte crescut, iar la nivel european sunt preocupări pentru creșterea rezilienței cibernetice a sistemului financiar și pentru dezvoltarea testelor de stres din această perspectivă.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: