BNR a aprobat tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără Idea Bank România. Mai este nevoie de un aviz si din partea Consiliului Concurenţei.

15 septembrie 2021

“Emitentul (Getin Holdings –n.red.) raportează că, la 10 septembrie 2021, Banca Naţională a României a emis o scrisoare prin care a arătat că a aprobat achiţiţia de către Cumpărător (Banca Transilvania- n.red.) a acţiunilor Idea Bank România. Prin urmare, una dintre condiţiile specificate în acordul de vânzare condiţionată din 2 iunie 2021 pentru transferul proprietăţii acţiunilor Idea Bank România a fost îndeplinită”, a transmis grupul polonez Getin Holding, potrivit ZF.

BT a semnat în iunie 2021 un acord pentru a prelua entităţile Idea de pe piaţa locală. Valoarea tranzacţiei prin care grupul BT preia pachetul integral de acţiuni deţinut de polonezii de la Getin Holding la Idea Bank, inclusiv participaţiile din cadrul societăţilor Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare este de 213 mil. lei lei (43 mil. euro).

Ce declara atunci Horia Ciorcila, Presedinte, Consiliul de Administratie, Banca Transilvania: „Daca celelalte achizitii au fost pentru a consolida business-ul BT, aceasta face parte din strategia de a continua lansarea de initiative de banking online. Idea::Bank, ca parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, va fi un hub de digital banking prin care vom lansa si dezvolta idei creative de solutii digitale pentru clientii de acum si pentru cei care vor veni.” 

Mai este nevoie de un aviz din partea Consiliului Concurentei, care a anuntat in august ca analizeaza aceasta tranzactie de preluare.

Companiile din Romania care sunt sub brandul IDEA inseamna 2,85 miliarde lei active totale, peste 60.000 de clienti, 530 de angajati si 46 de unitati, la finalul anului trecut. Idea Bank avea la finalul anului trecut active de 2,7 mld. lei (555 mil. euro) deţinând o cotă de piaţă de 0,48%.

____________

Banca Transilvania a facut prima achizitie in 2015, Volksbank Romania, moment care a insemnat  cea mai mare tranzactie de pe piata bancara din Romania. In 2018, banca a cumparat Bancpost, ERB Retail Services si ERB Leasing. Aceste achizitii au completat strategia de crestere si consolidare a cotei de piata BT, care in prezent se apropie de 20% devenind astfel liderul pietei locale.

Banca Transilvania inseamna azi 3,2 milioane de clienti, peste 9.000 de angajati, 500 de sedii, dar si cel mai mare grup financiar din Europa de Sud-Est.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?