[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR a aprobat prealabil fuziunea prin absorbtie dintre Banca Carpatica si Patria Bank

29 noiembrie 2016

In data de 29 Noiembrie 2016 Banca Comerciala Carpatica a fost informata cu privire la faptul ca in sedinta din data de 25 Noiembrie 2016 a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a fost aprobata prealabil operatiunea de fuziune prin absorbtie dintre Banca Comerciala Carpatica, in calitate de banca absorbanta si Patria Bank in calitate de banca absorbita, conform Proiectului de fuziune aprobat in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din data de 05.10.2016 si publicat pe site-ul bancii.

Proiectul de fuziune dintre cele două bănci a fost aprobat de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 5.10.2016 ai BCC. Carpatica a fost cumpărată, la începutul acestui an de către Patria Bank, care ulterior și-a schimbat numele în Nextebank, în martie 2016, și a anunțat că urmărește fuziunea cu banca achiziționată, prin păstrarea numelui Carpatica.

Banca Națională a României a impus restricții de activitate la Carpatica, pentru a conserva solvabilitatea băncii, aflată deja sub pragul critic, potrivit profit.ro.

In primele 9 luni ale anului 2016 valoarea veniturilor din exploatare se situeaza cu -14% sub nivelul acelorasi venituri din perioada similara a anului trecut  respectiv 75,8 mil. lei, fata de 88,4 mil. lei in 2015. Soldul de credite al băncii era de 639 de milioane de lei, în scădere cu 19% față de septembrie 2015, iar activele de 2,7 miliarde de lei, în scădere cu 11%.

In perioada mentionata, banca a raportat o pierderea netă de 37,3 mil lei, cu 10,7 mil lei mai mica decat pierderea bugetata pentru aceasta perioada dar cu 10,8 mil. lei mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, in principal pe fondul recunoasterii de provizioane de trei ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul curatarii bilantului de creditele neperformante.

La finele lunii septembrie a.c., rata de adecvare a capitalului a ajuns de 12,6%, în crestere de la 4,9% la 31 decembrie 2015. Potrivit comunicatului bancii, „revenirea solvabilitatii peste minimul reglementat se datoreaza majorarii de capital inregistrata in luna februarie 2016”.

În urma fuziunii, capitalul social al BCC va crește de la 220 de milioane de lei la 376 de milioane de lei, potrivit planului de fuziune.

Patria Bank avea, potrivit raportului pe anul 2015, ultimul publicat, active de 1,2 miliarde de lei – dintre care credite de 547 de milioane de lei, în creștere cu aproape jumătate față de 2014.

Într-o prezentare pe bursă a BCC se arată că instituţia de credit care va fi creată prin fuziunea Băncii Comerciale Carpatica şi Patria Bank va deveni profitabilă în 2017, iar în următorii trei ani îşi va majora activele cu circa 30%, până la 1,1 mld. euro.

În ceea ce priveşte creditarea, banca rezultată vizează o triplare a stocului de credite nete până în 2019, acestea urmând să ajungă la 646 milioane de euro.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?