[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Bitstamp este prima platforma de tranzactionare bitcoin reglementata la nivel national – licenta poate fi pasaportata oriunde in UE

27 aprilie 2016

Luxemburgul a acordat licență de funcționare platformei de tranzacționare a bitcoin Bitstamp, care a devenit prima companie de plăți în moneda virtuală din Europa care este reglementată la nivel național, ceea ce înseamnă că acest fapt va fi recunoscut în toate cele 28 de state membre ale UE, relatează CNBC și Forbes.

Licența Bitstamp va intra în vigoare la 1 iulie, la capătul unor proceduri de doi ani în care au fost verificate sistemele de securitate și de protejare a clienților, potrivit comunicatului de presa.

”Am alocat mult timp și resurse procesului de obținere a acordului autorităților de reglementare, pentru ca clienții să aibă încredere în utilizarea sistemului de plăți și produsele Bitstamp în Uniunea Europeană”, a declarat Nejc Kodric, co-fondator și director general al Bitstamp.

Platformele de tranzacționare a bitcoin au fost considerate riscante pentru investitori.

”Au fost o mulțime de oameni care au încercat să lanseze platforme de tranzacționare și au atras uneori și un volum mare, până când utilizatorii să își dea seama că acestea nu oferă securitatea care ar trebui să fie oferită de o instituție financiară”, a declarat Vijay Michalik, analist la firma de consultanță Frost & Sullivan, la CNBC.

El a arătat că decizia referitoare la Bitstamp arată că este o platformă, cel puțin în Europa, care a fost inspectată de autoritățile de reglementare și îndeplinește cerințele.

Michalik consideră că decizia va încuraja noi clienți să cumpere și să tranzacționeze bitcoin.

”Această licență ar putea crește încrederea în platformele de tranzacționare a bitcoin, dar va avea un impact redus asupra valorii monedei virtuale”, consideră James Lynn, director general la compania britanică Billon Group.

Decizia de reglementare națională a platformei ar putea face tranzacțiile cu bitcoin mai sigure, dar mulți europeni ar putea să pună încă sub semnul întrebării legitimitatea monedei virtuale.

”Includerea Bitstamp în rândul firmelor reglementate este mai mult un comentariu față de securitatea firmei decât față de instrumentul pe care îl tranzacționează. Nu sunt convins că acest eveniment va duce la o schimbare sistemică în acceptarea bitcoin ca monedă legitimă”, a spus Lynn.

In primele 24 de ore  dupa publicarea anuntului, pe platforma Bitstamp s-au tranzactionat peste 4200 BTC. In acest moment, platforma permite clientilor din Marea Britanie, Slovenia, Germania si Italia sa isi foloseasca propriile carduri de debit sau credit, MasterCard si Visa, pentru a cumpara bitcoin. Compania precizeaza ca aceasta metoda de plata va fi disponibila in curand si pe alte piete din Europa.

We’re happy to inform you that we now support buying bitcoin with Visa and Mastercard credit and debit cards for our users located in United Kingdom, Slovenia, Germany and Italy. This buying method will soon be available to users from other European countries as well.

Pe piața americană, bitcoin a încheiat tranzacțiile de luni la 462,33 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. De la începutul acestui an, bitcon s-a apreciat cu 104,46%. In ultimele 12 luni,  cursul BTC/USD a evoluat de la 219,52 USD in 26 aprilie 2015, pana la 465 USD in 26 aprilie 2016  (vezi grafic). In piata sunt 15,48 mil. de bitcoin iar capitalizarea se ridica la 7,2 mld. USD.

pret bitcoin

Sursa: news.ro

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?