[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Bitcoin Romania, platforma de tranzactionare criptomonede, isi cauta un partener bancar local pentru deschiderea de cont. Compania garanteaza bancii venituri de doua mil. euro pe an!

2 iunie 2020

Conducerea Bitcoin România își dorește ca în următoarea perioadă să înceapă colaborarea cu o bancă, ca parte a strategiei de a-si menține statutul de principalul jucător pe piața românească de monede virtuale (criptomonede).

“Suma de două milioane de euro este suma minimă pe care o garantăm băncii în cazul în care devenim parteneri. Este o cifră la care am ajuns pe baza volumului tranzacțiilor înregistrate în trecut și pe care le preconizăm de acum înainte. Însă, dacă numărul de tranzacții crește, dacă valoarea Bitcoin creste și ea, iar o parte dintre cei 100.000 de clienți ai noștri își mută conturile la bancă; toți acești factori împreună pot aduce băncii venituri de aproximativ 10 milioane de euro”, afirmă Constantin Rotariu, co-fondator și director de strategie Bitcoin România.

Reprezentantii companiei apreciaza ca un factor important în dezvoltarea domeniului îl va avea transpunerea în România a directivei (UE) 2015/849 – cunoscută ca Directiva 5 – privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

“Noi ne dorim foarte mult reglementarea domeniului pentru că sperăm ca, astfel, să convingem băncile să accepte businessul nostru. Pentru noi ar însemna costuri suplimentare și mai multă birocrație, dar ar aduce maturitate și încredere întregului domeniu. Aceasta directivă poate fi adoptată foarte curând sau peste câteva luni, însă cu siguranță va fi în 2020.”, adaugă co-fondatorul Bitcoin România.

În ultimele luni mai multe bănci din întreaga lume au făcut demersuri pentru a colabora cu furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare. De exemplu, JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA, a început să ofere servicii financiare pentru furnizorii Coinbase și Gemini. De asemenea, CaixaBank a adăugat anul acesta platforma digitală we.trade în catalogul sau de servicii pentru companii, fiind una dintre primele mari bănci europene care a permis accesul clienților săi la tehnologia blockchain.

Clienții băncilor își doresc ca acestea să lanseze un astfel de produs. Printre avantajele pe care le poate avea o bancă dacă oferă acces la tehnologia blockchain se numără câștigarea de clienți și venituri, dar și beneficii de imagine. În ultimele 24 de ore au avut loc tranzacții în valoare de 128 de miliarde de dolari la nivel global, potrivit coinmarketcap.com. Daca reușim să atragem 0,01% din aceste tranzactii prin platforma noastră și implicit prin banca noastră ne vom atinge obiectivul de a genera venituri de 10 milioane de euro unei instituții bancare.”, mai spune Constantin Rotariu, co-fondator și director de strategie Bitcoin România.

Bitcoin Romania „incearca marea cu degetul”

Deschiderea bancilor locale in ceea ce priveste intrarea in relatii comerciale cu platformele de tranzactionare criptomonede depinde foarte mult de parerea BNR in acest sens. Or ultimul mesaj oficial venit pe acest subiect din partea Bancii Centrale a Romaniei a fost un comunicat de presa (din februarie 2018), clasifica monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, drept „active speculative, extrem de volatile și riscante”, si facea urmatoarea recomandare:

„În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede.”

Prin urmare, se pune intrebarea daca nu cumva Bitcoin Romania „incearca marea cu degetul”. S-a modificat ceva intre timp pentru a genera un astfel de comunicat? Se pare ca da.

La trei luni dupa ce BNR a emis pozitia sa oficiala, era publicata DIRECTIVA (UE) 2018/843 a Parlamentului European si a Consiliului, privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului,

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic.”, potrivit Directivei 2018/843 de modificare a Directivei (UE) 2015/849.

Conform acestei directive, daca platformele indeplinesc toate conditiile prevazute in privinta recunoasterii clientelei, bancile pur si simplu nu au motive legale de a le refuza deschiderea de conturi. Prin urmare, nici BNR nu ar trebui sa aiba ceva impotriva. Insa va mai curge multa apa de Dunare pana cand acest lucru va fi recunoscut oficial.

Foarte importanta este recomandarea legiutorului ca, „având în vedere angajamentele asumate de statele membre pentru a finaliza rapid transpunerea Directivei (UE) 2015/849, modificările aduse Directivei (UE) 2015/849 ar trebui să fie transpuse până la 10 ianuarie 2020.”

Mai mult, in document se mai precizeaza urmatoarele: „Statele membre ar trebui să înființeze registre ale beneficiarilor reali pentru entitățile corporative și alte entități juridice până la 10 ianuarie 2020 și pentru fiducii și construcții juridice similare până la 10 martie 2020. Registrele centrale ar trebui să fie interconectate prin intermediul platformei centrale europene până la 10 martie 2021. Statele membre ar trebui să instituie mecanisme centralizate automatizate care să permită identificarea titularilor conturilor bancare și de plăți și ai casetelor de valori până la 10 septembrie 2020.”

In lume sunt 4000 de criptomonede

În prezent, Bitcoin Romania spune ca are în jur de 100.000 de clienți, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproximativ 90% dintre clienții Bitcoin România sunt persoane fizice.

La nivel global există peste 4.000 de criptomonede, însă Bitcoin România tranzacționează primele 10 cele mai utilizate monede. Monedele cu cea mai mare valoare de piață sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP și Bitcoin Cash.

Valoarea unui Bitcoin este în prezent de 43.964 de lei/9.078 Euro (2 iunie, ora 9.00).

„La începutul pandemiei Bitcoin a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, însă de atunci și-a revenit în totalitate, iar până la finalul anului cred că va depăși 10.000 de euro. Bitcoin a fost singurul activ care nu a avut nevoie de un efort extern pentru a se ridica după criza apărută la începutul lunii martie”, afirmă George Rotariu, CEO si co-fondator Bitcoin Romania.

Bitcoin este prima și cea mai cunoscută monedă virtuală descentralizată aceasta fiind lansată în 2009. Bitcoin poate fi utilizat pentru transfer de valoare, plăți online, investiții.

***

Bitcoin Romania este prima și cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede de pe piaţa locală, compania lansată în 2014 având în prezent peste 100.000 de clienți. Compania creată de către frații Constantin și George Rotariu este cea care a introdus ATM-urile crypto în România, iar acum deține cea mai extinsa astfel de rețea. De curând compania a lansat pro.bitcoinromania.ro, o platforma care oferă conversii automate pentru principalele cryptomonede de pe piaţă, la orice oră.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?