In mai a.c., Bolivia interzicea Bitcoin. O luna mai tarziu, in California era legalizata tranzactionarea cu Bitcoin. Intre timp, in ciuda acestei evolutii contradictorii, insotita si de o usoara incetinire a procesului de reglementare, in perioada aprilie – iunie a.c., fondurile de investitii au pompat peste 73 mil. USD in zeci de “start up”-uri, potrivit celui de-al doilea raport trimestrial al Coindesk.com intitulat “State of Bitcoin – Q2 2014”. Din perspectiva sumelor investite in “start up”-uri, autorii raportului compara interesul investitorilor in Bitcoin cu cel manifestat pentru dezvoltarea Internetului in 1995.
Valoarea investitiilor din ultimele 18 luni a fost de peste 240 mil. USD in 49 de start up-uri (au fost luate in calcul doar investitiile de peste 1 mil. USD). Ce este interesant in materie de investitii, este faptul ca nu doar Silicon Valley este interesata de a-si plasa banii in bitcoin. Practic, 63% dintre investitori sunt de fonduri de investitii din afara Silicon Valley.
De asemenea, se observa ca desi Bitcoin tinde sa devina un fenomen planetar – investitii fiind realizate pe aproape toate continentele – SUA detine majoritatea, atat in privinta sumelor investite cat si a numarului de companii care opereaza cu Bitcoin. In ciuda restrictiilor legislative si a recomandarilor Bancii Centrale catre bancile locale de a nu opera Bitcoin, China este a doua piata dupa SUA dupa numarul de companii operationale in domeniu.
Legat de companiile care opereaza Bitcoin se remarca deja o maturitate in desfasurarea activitatii data de specializare astfel ca in piata sunt 6 tipuri distincte de companii: de la cele specializate pe schimb valutar sau minerit, si pana la cele universale – care incorporeaza mai multe activitati, inclusiv procesare de plati.
Investitiile in Bitcoin nu au ocolit nici Romania
Dupa cum se poate constata in tabelul de mai sus, in ultimele 12 luni, in piata au fost lansate 13 platforme de schimb valutar, cu o investitie medie de 3 mil. USD. Si in Romania exista o asemenea companie, lansata la sfarsitul anului trecut. Este vorba de BTCXchange despre care managerul acesteia, dl. Horea Vuscan, ne declara recent ca a investit 1 mil USD in platforma si bitcoin.
Platforma schimba BTC in lei, volumele fiind de peste 1,1 mil. USD in primele 6 luni din acest an iar pentru intregul an estimarea este ca se va depasi 5 mil. USD, echivalent lei.
Din declaratiile domnului Vuscan, pana in acest moment 2.000 de persoane au tranzactionat prin platforma BTCXchange. Dintre acestea, “peste 95% au fost romani iar restul brokeri de afara”, a precizat sursa citata.
Planurile de dezvoltare sunt foarte ambitioase, Vuscan intentionand sa lanseze in viitorul apropiat noi monede pentru schimbul valutar din bitcoin. Sunt vizate atat EUR/USD, cat si valutele tarilor din regiune, respectiv Ungaria, Polonia, Bulgaria, Ucraina si Republica Moldova. De asemenea, anul viitor vor fi montate ATM-uri de bitcoin in principalele orase din Romania, care se vor adauga la cele peste 100 deja instalate de concurenta la nivel mondial.
Mai mult de jumatate dintre ATM-urile pentru bitcoin operationale in lume au fost instalate in trim.II 2014
In paralel se urmareste integrarea de noi servicii prin adaugarea procesarii de plati pentru comerciantii care accepta Bitcoin la plata. „In viitor vom lansa o solutie de plata care va facilita platile online si platile in magazine. Comerciantii online pot afisa preturile in Bitcoin iar dupa efectuarea platii, contul le este alimentat imediat cu lei la paritatea din momentul efectuarii tranzactiei. Vrem sa fim integrator de e-commerce cu plata bitcoin”, a mai adaugat Vuscan.
Chiar daca piata este inca la inceput, interes exista. Recent, proprietarul restaurantului italian Grano din Bucuresti declara pentru wall-street.ro ca accepta plati prin bitcoin, avand deja 3 clienti romani care platesc astfel.
Acceptarea se realizeaza in urma unui parteneriat cu Bitcoin Romania care, la randul sau, isi propune sa lanseze 3 ATM-uri pentru Bitcoin pana la finalul anului si popularizarea acestei monede in randul mai multor afaceri din Bucuresti si din tara.
“Intentionam sa discutam cu cat mai multe afaceri, sa le explicam conceptul. Nu sunt foarte multe afaceri care sa accepte pentru ca nu cunosc avantajele acestei monede. Bitcoin nu este foarte dezvoltata in regiune, insa in Berlin este un cartier intreg care accepta plata cu aceasta moneda, iar in Cehia exista un bulevard care se numeste Bitcoin Boulevard unde se poate plati cu Bitcoin la restaurante si cafenelele”, explica George Rotariu, director general Bitcoin Romania.
Rata de adoptie a BTC depaseste adoptia tehnologiei contactless propusa de Visa si MC
Antreprenorii romani au totusi motiv sa fie optimisti intrucat la nivel planetar rata de adoptie a Bitcoin-ului de catre comercianti inregistreaza o crestere exponentiala: de la 10.000 in septembrie 2013, 20.000 in ianuarie 2014 si peste 60.000 la finele lunii iunie a.c. Previziunea coindesk.com este ca pana la sfarsitul acestui an se va atinge pragul de 100.000 de comercianti unde se va putea plati folosind Bitcoin.
In ultimele luni, comercianti – in marea lor majoritate magazine online – cu volume foarte mari de vanzari anuale (Dish Network – 13,9 mld. USD, Expedia – 5 mld. USD, newegg.com – 2,8 mld. USD) au trecut la acceptarea bitcoin, ceea ce a transmis un semnal extrem de pozitiv pietei internationale.
In mod firesc, se pune intrebarea daca adoptia Bitcoin in randul comerciantilor este o anticipare a pietei sau este o reactie la aceasta? Se pare ca lucrurile merg in paralel astfel incat pe masura ce creste aria de acceptare, creste si interesul pentru utilizare.
Potrivit raportului citat, la finele semestrului I existau aproximativ 340 de aplicatii pentru Bitcoin pe iOS si 250 pe Android. Prin intermediul acestora, erau active 5,3 mil. de portofele electronice pentru Bitcoin. Cu un an in urma, in iunie 2013, numarul acestor portofele electronice era de numai 0,7 mil. Pentru finele acestui an, coindesk.com risca si o previziune: depasirea pragului de 8 mil. de “wallet”-uri.
Foarte interesante sunt si celelalte cifre legate de bitcoin: capitalizarea de piata a ajuns la 8,3 mld. USD iar mediatizarea subiectului este din ce in ce mai buna.
In finalul analizei noastre, se impun cateva comentarii si despre evolutia pretului.De-a lungul scurtei sale evolutii, cotatia BTC in raport cu dolarul american a cunoscut o volatilitate extraordinara. La 31 decembrie 2012, un bitcoin era cotat la 13,4 USD. Asa cum se vede si din graficul de mai jos, cursul USD/BTC a atins un maxim istoric in data de 4 decembrie 2013, cand cotatia era de aproximativ 1.150 USD pentru un Bitcoin. Fix doua saptamani mai tarziu, bitcoin-ul isi pierdea 60% din valoare, cotatia coborand la numai 522 USD/BTC.
Moneda virtuala si-a pastrat caracterul de puternica volatilitate si in cursul anului 2014, semn clar al faptului ca nivelul cotatiei ramane in continuare foarte mult si usor influentat mai degraba de decizii, comentariii, speculatii si zvonistica si mai putin de realitatea pietei date de gradul de adoptie si tranzactionare. In acest moment, se poate observa cu ochiul liber ca Bitcoin are un puternic caracter speculativ.
De altfel, chiar Horea Vuscan recunostea faptul ca intr-o zi de tranzactionare, cotatia Bitcoin poate varia si 20%. Discutam despre volatilitate cu Vuscan in zilele de subcriere la oferta Electrica si-mi spunea ca oricat de atractive ar fi unele actiuni/companii de pe bursa, prefera oricand sa investeasca in Bitcoin care pentru el este un activ pe termen lung ce promite randamente foarte mari.
Astazi un bitcoin = 617,5 USD (la ora urcarii materialului pe site).
Pentru mai multe detalii descarcati aici raportul coindesk.com: State of Bitcoin – Q2 2014
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: