Cea mai mare apreciere in 2015 s-a consemnat in cazul dolarului, impulsionat de prima majorare de dobanda efectuata de Fed, banca centrala a SUA. Acesta a fost devansat insa de bitcoin, moneda virtuala sau criptomoneda, pentru ca nu este emisa de o banca, si care s-a apreciat cu 35% in raport cu dolarul SUA.
Raportat la un cos de valute, Indicele dolarului SUA a castigat 8,3% pe parcursul anului trecut. Cosul valutar este compus din euro, lira sterlina, yen, franc elvetian, coroana suedeza. Moneda virtuala este singura care a avut o cerere mai mare chiar decat dolarul american. Insa bitcoin este caracterizat de o volatilitate extrema printre valutele lumii. In 2013 s-a remarcat printr-o crestere uimitoare de 5.4295 fata de dolar, pentru ca anul urmator sa scada cu 56%, cea mai slaba performanta a anului printre monedele lumii, se arata in analiza efectuata de Visualcapitalist.com citata de adevarul.
Dupa ce în 2015, in SUA a fost recunoscuta ca o marfa, ceea ce a ridicat multe restrictii pentru tranzactionare, in acest an, bitcoin ar putea castiga statutul de moneda marginala din partea autoritatilor de reglementare. Principalele necunoscute ale bitcoin in 2016 sunt pretul (cea mai volatila moneda), popularitatea in randul consumatorilor si – ca intotdeauna – adevarata identitate a creatorului ei, Satoshi Nakamoto.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: