Up-date: Toti factorii mai jos prezentati, care au influentat scaderea Bitcoin de saptamana trecuta sunt insa externi. Cei de la coindesk.com au preluat teoria conform careia deprecierea Bitcoin a fost cauzata din interior, chiar de catre traderi. Raffael Danielli, Quantitative Research Analyst la ING Investment Management, apreciaza ca tranzactionarea in marja a scapat de sub control si a cauzat o prabusire rapida in cel putin una dintre pietele majore de schimb bitcoin ceea ce a provocat un efect in cascada asupra pietei la nivel mondial.
###
Fluctuatiile de pret in evolutia cursului de schimb al monedelor digitale este foarte mare, dovedindu-se in anumite momente extrem de volatil. In 2013 pretul Bitcoin a scazut cu 61% intr-o singura zi, pentru ca in 2014 recordul sa fie depasit, iar deprecierea sa ajunga la 80% in numai 24 de ore. Saptamana trecuta, cursul BTC exprimat in dolari americani a scazut de la 590 USD la 485 USD (adica 20%) in doar cateva zile.
Presa internationala (www.pymnts.com) a motivat aceasta evolutie a cursului punand-o pe seama mai multor factori potentiali, teoria conspiratiei avand si ea contributia ei. Astfel. In 9 august, un grup independent care pretinde ca a urmărit activitățile organizațiilor guvernamentale afirma ca Bitcoin este un proiect derulat de Agentia Statelor Unite Nationala de Securitate (NSA) sau Agentia Centrala de Informatii (CIA).
In piata au existat insa si informatii a caror realitate nu poate fi tagaduita. Este vorba de stirea din 11 august care anunta ca un hacker cu acces la un furnizor de internet canadian a deturnat trafic de net pentru a fura mai mult de 83.000 dolari SUA in moneda virtuala, pe o perioada de patru luni.
In 14 august, Gavin Anderson, un binecunoscut dezvoltator de Bitcoin a pus si el “paie pe foc” declarand: “banuiesc ca multi (referindu-se la companiile care fac „cloud mining”) se vor dovedi a fi scheme Ponzi”.
Se pare insa ca cea mai mare influenta asupra pietei a avut-o Biroul de Protectie Financiara al Consumatorului (CFPB) din SUA, care in 11 august a emis un nou avertisment, recomandand consumatorilor sa fie precauti atunci cand interactioneaza cu Bitcoin si pietele valutare digitale.
CFPB indeamna consumatorii sa fie vigilenti, deoarece exista riscuri pe care trebuie sa le ia în considerare atunci cand se ocupa cu tranzactionarea monedelor digitale si face o enumerare a acestora: cursurile de schimb volatile, costurile de tranzactionare neclare, amenintarile la adresa securitatii reprezentate de hackeri si escroci (confirmate chiar în aceeasi zi de hackerul canadian) si posibilitatea ca firmele sa nu fie intotdeauna in masura sa ofere ajutor sau restituiri de fonduri pierdute sau furate.
Avertismentul vine la 2 luni dupa ce biroul de investigatii al Congresului American (Government Accountability Office) a cerut CFPB sa se uite mai atent la industria de moneda digitala.
CFPB este o agentie independenta federala responsabila de poliția produselor si serviciilor financiare. Odata cu emiterea acestui avertisment, CFPB a anuntat si faptul ca accepta plangeri din partea utilizatorilor cu privire la produsele si serviciile de pe piata valutara digitala.
Este pentru prima data cand CFPB comenteaza asupra industriei Bitcoin iar invitatia catre consumatori de a trimite reclamatii ar putea fi primul pas in examinarea mai atenta a pietei valutare digitale.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: