Banking Apps Marketplace – butonul bancar universal Yes

12 noiembrie 2020

In conditiile in care platformele de tip marketplace castiga tot mai mult teren in domeniul comertului electronic, este doar o chestiune de timp pana cand acest concept va fi implementat si in banking. Nu neaparat de catre banci.

Nic Balaceanu, fondatorul LendRise Marketplace, considera ca este timpul sa trecem la urmatorul nivel.

Este momentul sa trecem la un nou marketplace. De data asta vorbim despre o infrastructura prin care consumatorii de finante vor putea accesa orice site folosind credentialele lor bancare,” spune Balaceanu, care este si dezvoltator al Scorerise – aplicatie descarcata in numai doi ani de peste 350.000 de romani, ce vor sa(si) afle situatia scorului de credit.

Ce se poate face cu credentialele bancare in aceasta infrastructura?

Se pot semna contracte sau orice alte documente oficiale precum declaratiile fiscale, se poate accesa situatia de la Biroul de Credit sau de la ANAF, sau chiar putem semna pe diverse website-uri unde vrem sa ne inregistram foarte rapid. Folosind doar un buton, se pot face tranzactii de plati precum si serie de multe alte lucruri, inclusiv portarea de IBAN.

Putem sa facem plati acolo unde apare acest buton <finalizeaza tranzactia cu banca ta>. Daca vreau sa ma mut de la o banca la alta se poate face (tot) cu o apasare de buton,” precizeaza reprezentantul Lendrise Marketplace.

Pentru a asigura reusita si simplitatea unui astfel de demers, la nivelul consumatorul final, este insa nevoie de o aplicatie care sa integreze/conecteze toate bancile din Romania si cat mai multi comercianti relevanti, indiferent ca vorbim de furnizori de utilitati sau mari retaileri.

Cat de repede se poate face o asemenea integrare din punct de vedere strict tehnic?  

Sa conectam o banca dureaza cateva luni, sa conectam un comerciant gen eMAG dureaza cateva saptamani iar daca sunt alti furnizori de servicii financiare dureaza cateva zile,” explica Balaceanu.

Lucram la asa ceva. Imaginati-va ca te duci la ANAF si nu mai trebuie sa faci video, pur si simplu apesi un buton si cu el poti accesa sau iti poti face platile. Sau esti client BCR si vrei sa devii client ING, apesi un singur buton si iti faci cont la ING folosind credentialele de la BCR, sau invers. Lucrurile astea se intampla deja in Europa. Vom aduce aceasta infrastructura si in Romania.”

Se pare ca aceasta intentie este intr-o faza destul de avansata, discutiile fiind deja demarate cu anumiti jucatori din sistemul bancar local.

Avem discutii cu anumite banci pe care nu le pot mentiona si cred ca lucrurile acestea ar trebui sa se intample foarte curand,” conchide reprezentantul startup-ului fintech.

Mai multe detalii in prezentarea video de mai jos:

Subiectul ecosistemului bazat pe open banking va fi reluat pe larg si prezentat in cadrul unui webinar sustinut de yes.com, care va avea loc in data de joi – 3 decembrie, ora 11.00. Evenimentul este organizat in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor si NOCASH.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?