[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banking 4.0 lanseaza scoala de vara pentru „middle management-ul” din banci, IFN-uri, fintech-uri, companii de asigurare si telecom

1 aprilie 2025

Desi nevoia de reprofesionalizare a resursei umane din industria serviciilor financiare este urgenta si decisiva pentru a face fata provocarilor proceselor de transformare digitala, oferta nationala de cursuri de specialitate este extrem de limitata, mai ales pe segmentul tehnologiilor emergente. Academia Banking 4.0 va acoperi acest gol, plecand exclusiv de la studii de caz.

In aproape 10 ani de organizare a conferintei Banking 4.0, evenimentul s-a impus ca un brand recunoscut international in analiza impactului tehnologiilor emergente asupra industriei bancare. In toata acesta perioada,  organizatorii au oferit comunitatii bancare locale oportunitatea de a se intalni cu  sute de experti din intreaga lume: bancheri, antreprenori de succes, consultanti fintech, futurologi, reprezentanti ai autoritatilor.

Incepand cu acest an, oferta va fi completata cu lectori de la mari companii si furnizori de servicii consacrati, in cadrul unui nou proiect: Banking 4.0 Academy, o scoala de vara care va contribui si mai mult la cresterea gradului de instruire al resursei umane din sistemul financiar-bancar.

De ce un astfel de proiect?

Avansul tehnologic fara precedent genereaza noi modele de business si multiple provocari. Traim deja o alta realitate “in teren”, modelata in principal de digitalizare si inteligenta artificiala, care reclama o noua etapa de (re)profesionalizare a angajatilor, inclusiv la nivel de bord.

Mai mult, se impune dezvoltarea unor standarde şi a unor cerinţe de pregătire care să creeze cadrul necesar pentru a asigura un nivel de cunoştinţe profesionale în linie cu evoluţiile tehnologice.

Necesitatea unui asemenea demers a fost argumentata inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a declarat recent urmatoarele: “Digitalizarea și apariția inteligenței artificiale ne așează în față provocări necunoscute până acum 5-10 ani. Ce am trăit noi ca generații de bancheri cu 15-25 de ani de experiență în spate, aproape că nu se mai poate folosi dacă nu avem măcar câteva abilități pe partea de digitalizare dobândite între timp. În acest context, necesitatea reprofesionalizării resursei umane din industria bancară se impune ca o acțiune continuă, susținută, sistematică.”

Curicula si participanti

Cursurile Academiei Banking 4.0 se adreseaza in principal persoanelor din “middle management”, de tip Board-2, fara insa a se limita la acestea. Sunt vizati directorii de departamente, indiferent ca vorbim de risc, conformitate, vanzari, operatiuni sau resurse umane. In general, persoanele implicate direct in strategia de dezvoltare si implementare a procesului de transformare digitala. Pentru eligibilitate, este insa nevoie ca experienta cursantilor sa acopere minim 10 ani de experienta.

Toate cursurile vor pune foarte mult accent pe partea practica, astfel incat studiile de caz vor juca un rol esential in transmiterea informatiilor. In acest sens, vor fi selectati lectori internationali care provin din partea unor furnizori de servicii consacrati ca parteneri ai industriei de servicii financiare precum Experian, CRIFF, Kearney, KPMG sau FICO, dar si oameni de business cu o bogata experienta in procesul de transformare digitala.

Plecând de la studii de caz, oferta de curs va acoperi următoarele tematici:

1. Inovare si dezvoltare produse digitale

2. Strategii de vânzări și creștere a afacerii

3. Eficiență operațională și automatizarea proceselor

4. Reglementare și de conformitate

5. IT, securitate cibernetică și managementul riscurilor

6. HR: Achiziția de talente și dezvoltarea leadershipului

Anuntul privind lansarea scolii de vara nu este o pacaleala de 1 aprilie ci un proiect de suflet la care ma gandesc de ceva vreme. Analiza impactului technologiilor emergente asupra dezvoltarii banking-ului trebuie sa aiba o abordare practica, profesionista, si unde se poate face acest lucru mai bine decat intr-o scoala dedicata. Ma bucur ca vom putea oferi o solutie concreta, completa si imediata, la nevoia de pregatire profesionala continua, in linie cu tendintele, evolutiile tehnologice si noutatile procesului de reglementare.” – a declarat Sergiu Cone, Director General NOCASH EVENTS SRL si organizator al conferintei internationale Banking 4.0, proiect sub egida caruia se desfasoara si scoala de vara.

Recomand cu convingere Școala de Vară Banking 4.0 ca o experiență educațională unică și profund ancorată în realitățile economiei digitale. Este complementară cursurilor clasice, punând accent pe provocările concrete din banking, asigurări, telecomunicații, utilități și IT. Iar totul se desfășoară în orașul meu Sinaia — un loc ideal pentru învățare, colaborare și pentru a construi viitorul.” – a declarat Nic Balaceanu, membru al bordului Asociatiei Romane de Fintech si Director de Program al scolii de vara Banking 4.0.

Inscrierile la scoala de vara se vor realiza dupa data de 15 aprilie, cand echipa de lectori si curicula vor fi definitivate. Cursurile se vor desfasura in Sinaia, in perioada 10-13 iunie.

Organizatorii isi rezerva dreptul de a selecta participantii, al caror numar este limitat la maxim 30. Proiectul are ca parteneri institutionali Asociatia Romana de Fintech si Luxembourg House of Financial Technology.

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?