Ordinul ANPC nr. 505/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 800 din 3 noiembrie 2014, reglementeaza informatiile pe care bancile trebuie sa le afiseze prin intermediul bancomatelor. Aceste dispozitii au intrat in vigoare astazi.
Concret, din 3 martie – potrivit avocat.net, bancile trebuie sa afiseze pe ecranul bancomatelor toate informatiile legate de costurile fiecarei operatiuni efectuate cu un card; adica eliberare de numerar, transfer intre conturi, plata facturi, rambursare credit sau oricare alt serviciu solicitat in mod expres de client prin intermediul ATM, inainte de momentul efectuarii acestuia.
In plus, clientul bancii are posibilitatea, daca tranzactia nu ii este oferita in mod gratuit, sa renunte la efectuarea acesteia, prin apasarea unui buton de anulare a respectivei operatiuni.
In ceea ce priveste modul de prezentare a informatiilor, acestea trebuie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.
De asemenea, noile reglementari care se aplica de astazi stabilesc ca pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le accepta la plata la ATM-urile proprii, costurile operatiunilor se afiseaza in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se afiseaza si suma minima de plata.
Mai mult decat atat, pentru cardurile de debit sau de credit emise de alti prestatori de servicii de plata decat cei carora le apartin ATM-urile, se afiseaza urmatoarea avertizare:”Atentie! — Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului”.
Ordinul ANPC nr. nr. 505/2014 mai stabileste ca in cazul in care cardul se blocheaza sau este retinut in bancomat, bancile sunt obligate sa informeze clientii, prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului, cu privire la urmatoarele aspecte:
. modalitatea in care consumatorul poate reintra in posesia cardului blocat/retinut, precum si pasii pe care trebuie sa ii urmeze;
. indicarea numarului de telefon pe care consumatorul trebuie sa il apeleze in cazul in care cardul a fost blocat/retinut, precum si intervalul orar in care consumatorul poate efectua acest apel.
Ordinul ANPC fusese publicat initial in vara anului trecut si a generat proteste din partea bancherilor, care sustineau ca este dificil de implementat si costisitor. Potrivit zf.ro, bancile care nu si-au pregatit inca sistemele informatice pentru a afisa comisioanele au o perioada de gratie de o luna.
Ideea este ca aplicarea Ordinului ANPC s-a facut doar pe jumatate in sensul ca afisarea comisioanelor pentru cardul altei banci nu este inca posibila. Invitat de wall-street.ro sa comenteze acest lucru, Dragos Chivu (la acel moment director general Printec) a declarat ca pentru ca un client sa poata vedea si comisionul la operatiunile efectuate la bancomatul altei banci, ar trebui ca institutia de credit care care detine ATM-ul sa interactioneze cu cea care a emis cardul, iar acest lucru presupune un sistem tehnologic mai complicat. Institutia de credit care detine ATM-ul nu are de unde sa stie care este structura de comisioane pentru cardul altei banci si atunci trebuie sa faca o interogare catre banca emitenta. „Acest tip de interogare nu este standardizat, iar acest lucru ar presupune modificari de procesare masive”, spune Chivu. Pe site-ul citat gasiti si fotografii cu mesajele din ecranele ATM-urilor. In fotografia de mai sus este un ecran BRD, institutie care a decis sa afiseze la cardurile proprii, dupa introducerea PIN-ului, o lista de comisioane standard, la valorile maxime, si sa precizeze ca acestea „pot fi diferite in functie de clauzele contractuale semnate cu banca”.
Listele cu comisioanele aplicate diferitelor operatiuni au fost actualizate recent de majoritatea bancilor. Mai jos gasiti o lista a comisioanelor pentru o serie de institutii de credit, avand ca sursa capital.ro.
Potrivit datelor comunicate de seful ANPC ziarului Bursa, pe parcursul anului 2014, in intreg sectorul financiar-bancar, au fost înregistrate 7.658 de reclamaţii, 50% dintre ele fiind intemeiate, din care aproximativ 60% au fost solutionate amiabil. Au fost incheiate 407 procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totală de 3.239.000 lei.
Din totalul celor 407 de procese verbale, 100 au fost contestate in instanta. ANPC, in actiunile de cercetare a reclamatiilor, a restituit consumatorilor sume in valoare de 1.250.596 lei, 60.238 euro si 23.191 de franci.
„Aspectele reclamate de consumatori se refera, in principal, la intarzieri nejustificate ale returnarii unor sume de bani in contul consumatorilor, poprire abuziva a drepturilor salariale pentru acoperirea ratelor de credit, retrageri de bani neautorizate din contul consumatorilor, modificarea marjei din componenta ratei dobanzii fara acceptul consumatorilor si care trebuie sa fie fixa, calcularea in mod eronat a penalitatilor, infiintarea de popriri pe contul consumatorilor fara ca banca sa detina vreo adresa in acest sens de la organele de executare.”, potrivit inaltului reprezentant al ANPC.
Printre alte aspecte reclamate de consumatori se numara „lipsa specificarii unui termen in care consumatorul poate intra in posesia cardurilor capturate in bancomate, emiterea de polite de asigurari si debitarea conturilor consumatorilor desi acestia au incheiat polite de asigurare, perceperea comisionului de administrare a unui cont cu un comision de administrare credit, perceperea a doua comisioane de administrare pentru un singur contract, percepere de comisioane in cazul rambursarilor anticipate partiale si totale sub denumire de comision unic de servicii etc”, a mai precizat sursa citata.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: