[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banca Transilvania raporteaza cresteri pe linie, peste media sistemului bancar, in primul semestru. Banca a propus spre aprobarea acționarilor distribuția unui dividend brut de 1,13 lei/acțiune.

25 august 2023

Creșterile înregistrate de Banca Transilvania în prima jumătate a anului sunt peste media sistemului bancar: active totale (7,92% vs 5,25%), depozite (5,10% vs 3,91%) și credite (2,64% vs -4,69%), potrivit comunicatului prin care banca anunta rezultatele financiare pe primul semestru.

Rezultatele financiare pe primul semestru:

Depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 122,5 miliarde lei (+5,10%). Persoanele fizice au economii de 81 miliarde lei la BT, iar persoanele juridice, de 41,5 miliarde lei.

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 1.581,7 milioane de lei (+51,14% față de iunie 2022), din care cel al băncii este de 1.269,0 milioane de lei (+39,91% față de iunie 2022). Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu peste 312,7 milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT (+124% față de iunie 2022).

Veniturile operaționale ale Grupului BT au ajuns la 3,7 miliarde lei (+29,7%).

“Rezultatele sunt pozitive și suntem mulțumiți de cum a mers banca și întregul Grup BT. Ne-am păstrat ritmul accentuat de creștere a activității operaționale și am reușit să susținem economia și populația, într-o perioadă provocatoare. În astfel de momente, de incertitudine, se vede importanța unui sistem bancar solid, bine capitalizat și care beneficiază de o legislație predictibilă în susținerea economiei și a societății. Continuăm să investim în creșterea volumelor, a tranzacțiilor și să finanțăm economia, pentru a asigura prosperitate românilor și pentru a contribui la micșorarea decalajelor față de Vest, prin investiții. Profitabilitatea băncii ne ajută să consolidăm capitalul BT pentru îndeplinirea planurilor pe care le avem și a reglementărilor legale”, declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Alte informații financiare, la 30 iunie 2023:

Gradul de acoperire cu provizioane totale a creditelor neperformante, conform standardelor EBA: 192%;

Soldul provizioanelor: +3,46% și a ajuns la 4,16 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2022, când a fost de 4,02 miliarde lei;

Costul riscului: -0,05%;

Eficienţa operaţională a băncii: 47,29%;

Solvabilitatea BT: 23,88%, cu profitul inclus;

Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA: 2,36%.

„În contextul succesului operațiunilor de capitalizare suplimentară a băncii prin încorporarea profitului și a rezervelor, precum și prin emisiunile de obligațiuni eligibile MREL, în valoare totală de 1 miliard de euro, Banca Transilvania a propus spre aprobarea acționarilor distribuția unui dividend brut de 1,13 lei/acțiune din rezervele de profit net aferente anului 2022 și ale anilor precedenți.” se mai arata in comunicatul bancii.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?