[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banca Transilvania emite carduri de debit contactless pentru persoane fizice

28 februarie 2014

Banca Transilvania a inclus in oferta cardurile contactless, care permit efectuarea platilor de pana la valoarea de 100 lei / 20 euro, prin simpla apropiere a cardului de un terminal contactless, fara a mai fi necesara introducerea acestuia in POS, respectiv testarea PIN-ului. Astfel, platile la comerciantii din lumea reala se realizeaza mai rapid si mai comod.

Pentru inceput BT emite in varianta contactless doar carduri de debit, insa atat sub licenta Visa cat si MasterCard. Este vorba de cardurile de debit destinate persoanelor fizice: Visa Electron, Mastercard Mondo, MasterCard Direct si MasterCard Gold.

Utilizarea unui card contactless nu presupune costuri suplimentare pentru clientii Bancii Transilvania. Taxele si comisioanele cardurilor contactless sunt similare celor pentru cardurile standard, cu exceptia comisionului de emitere a cardului: Visa Electron (15 lei), Mastercard Mondo (15 lei), Mastercard Direct (4 euro). In cazul Mastercard Gold, comisionul nu este modificat, acesta fiind de 50 de lei.

Banca Transilvania are in portofoliu peste 2 milioane de carduri, fiind unul dintre cei mai mari emitenti de carduri din Romania. In functie de volumele de tranzactii generate prin utilizarea cardurilor BT de catre clienti, cota de piata este de 17%, potrivit comunicatului de presa.

Oferta bancii cuprinde 16 tipuri de carduri, destinate persoanelor fizice si companiilor, in vreme ce reteaua proprie de acceptare numara 18.500 de POS-uri si aproape 900 de bancomate.

Piata cardurilor contactless in Romania este inca la inceput, avand o cota de piata in jur de 2% din total carduri, bancile cu cele mai mari portofolii pe aceste produse fiind BRD si BCR. Practic, din cele peste 14 mil. de carduri valide in circulatie (bancare si nebancare), emise sub schemele internationale de plata, asteptarile analistilor sunt ca pana la sfarsitul acestui an numarul cardurilor contactless se va dubla ajungand la 400.000. Din perspectiva infrastructurii de acceptare, cifrele sunt ceva mai optimiste, in sensul ca pana la sfarsitul lui 2014 am putea avea operationale 10.000 de terminale contactless, ceea ce ar insemna circa 8% din reteaua totala de POS-uri.

In Europa, aproximativ 16% din portofoliu Visa este contactless. Practic, din cele 500 mil. de carduri valide emise de institutiile membre Visa Europe, in prezent, aproape 80 mil. sunt contactless. Cea mai avansata tara este Marea Britanie, care la finele lunii august 2013 avea 30 mil. de carduri Visa contactless si 289.000 de terminale contactless.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?