[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banca Română de Credite și Investiții lansează serviciul Plăți Instant. 13 banci, reprezentand aprox. 80% din total active sistem bancar, au implementat deja aceasta facilitate.

17 iunie 2024

În acest moment, comunitatea băncilor care au în portofoliul de servicii Plățile Instant are în
componență: Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Banca Comercială Română, Vista
Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Societe Generale, Intesa Sanpaolo Bank, ING Bank
N.V., Alpha Bank România, Salt Bank.

Începând cu 17 iunie, Banca Română de Credite și Investiții (BRCI) își extinde portofoliul de servicii de plăti cu serviciul Plăți Instant, dezvoltat de TRANSFOND. Acest serviciu permite transferul interbancar al sumelor de până la 50.000 lei în mai puțin de 10 secunde, în orice moment al zilei, pe tot parcursul anului (24/7/365).

Prin aplicațiile BRCI iBanking și BRCI Mobile, clienții noștri pot acum efectua și primi plăți interbancare de până la 50.000 lei, în orice moment al zilei, pe tot parcursul anului (24/7/365). În plus, pentru a extinde gama noastră de servicii digitale și a preveni fraudele și erorile de plată, am lansat Serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB) începând cu martie 2024. Acest serviciu le permite clienților noștri să verifice detaliile numelui beneficiarului și să identifice eventualele discrepanțe față de informațiile pe care le dețin.” – a declarat George Mihai – Director General al Băncii Române de Credite și Investiții.

Serviciul Plăți Instant a înregistrat, în primele cinci luni ale acestui an, o creștere de peste 2,5 ori din punct de vedere al volumelor tranzacțiilor, față de perioada similară a anului trecut, ceea ce demonstrează atât utilitatea serviciului pentru consumatorii finali, ușurința în utilizare, cât și evoluția pieței locale de servicii de plăți care urmează modelul tendințelor pentru plățile de retail înregistrate la nivel european și global. Serviciul acoperă aproximativ 80% din totalul pieței bancare românești, procent măsurat din punct de vedere al activelor.” – a declarat Sabin Carantină – Director General al TRANSFOND.

____________

Banca Română de Credite și Investiții S.A. este una din cele mai tinere bănci din România, înființată la începutul anului 2014. Inițial cunoscută sub numele de Banca pentru Mica Industrie și Liberă Inițiativă Mindbank S.A., banca a funcționat sub această denumire până în 2006, ulterior devenind ATE Bank România S.A. Urmare schimbării acționariatului din anul 2013, a luat naștere Banca Româna de Credite și Investiții, iar în anul 2020 domnul Gupta Sanjeev a devenit acționarul majoritar, în prezent cu o cotă de 99.74%.

TRANSFOND este administratorul și operatorul Casei de Compensare Automată a plăților comerciale interbancare de retail. Compania își propune să fie principalul partener al comunităţii financiar-bancare din România în domeniul plăților (atât în moneda locală cât și în euro, național și transfrontalier), al serviciilor adiacente sau complementare plăţilor interbancare, exploatând la maximum infrastructura şi know-how-ul de care dispune. Acționarul principal al TRANSFOND este Banca Națională a României, iar cealaltă parte a acționariatului este reprezentată de 18 bănci comerciale active în piața românească.
TRANSFOND a dezvoltat o serie de soluții în beneficiul sectorului financiar autohton, dar și al societăților comerciale și al consumatorilor finali de servicii financiare: Plăți Instant, serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB), AliasPay, e-Factur@ și e-Arhiv@.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?