[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banca Națională a României aprobă achiziția Porsche Bank de către Dan Ostahie, proprietarul Altex. Noua denumire comercială a băncii va fi “Credex Bank”.

20 iunie 2024

Din conducerea noii banci va face parte, ca si acum doi ani, cand BNR a refuzat aceeasi tranzactie, Misu Negritoiu – presedinte, si Traian Baicu – director executiv, actualmente CEO la Credex IFN S.A.

Banca Națională a României a aprobat achiziționarea, în mod direct, de către Dan Ostahie (90,10%} și societatea Real Estate Srl (9,89%), a unei participaţii de 100% din capitalul social și din drepturile de vot în cadrul Porsche Bank România SA.

Potrivit acordului dintre Porsche Bank AG și Dan Ostahie, vânzătorul se angajează să transfere dreptul de proprietate asupra acțiunilor băncii, iar cumpărătorul se angajează să preia activitatea pe baza bilanțului la data efectuării tranzacției”, precizează Altex, într-un comunicat.

Acordul nu prevede transferul mărcii “Porsche Bank” sau a dreptului de utilizare a acesteia. Noua denumire comercială a băncii va fi “Credex Bank”.

Tranzacţia va fi definitivată până la sfârşitul lunii iulie 2024, iar banca va rămâne operaţională atât până la acel moment, cât și după preluarea de către noul acţionar.

_____________

Dan Ostahie a demarat procedurile de achiziţie a Porsche Bank la începutul lui 2022, potrivit datelor Consiliului Concurenţei, care a anunţat în martie 2022 că analizează tranzacţia. Ulterior, în 20 iunie, Consiliul Concurenței a autorizat preluarea.

Tot in luna iunie din 2022, Banca Naţională a României (BNR) a respins achiziţia Porsche Bank de către omul de afaceri Dan Ostahie astfel că, deși avea acordul Consiliului Concurenţei, tranzacţia s-a anulat.

La acel moment, proprietarul Altex avea pregătita echipa de conducere a viitoarei bănci, cu Mișu Negrițoiu președinte, secondat, din poziția de director executiv, de Traian Baicu, fost bancher la TBI Bank și director la Credex, firma de credite de consum a lui Dan Ostahie.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?