Banca Nationala a Moldovei va implementa platile instant in 2022

3 aprilie 2020

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat Conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova. Documentul înglobează proiectele de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI) al BNM și de implementare a schemei de plăți instant, prevăzute ca obiective operaționale în planul strategic 2018-2020 al BNM.

Conform conceptului aprobat, vor fi întreprinse mai multe acțiuni de dezvoltare a domeniului de plăți autohton. „Acestea se referă la separarea logică a modulelor DBTR (sistemul de decontare pe baza brută în timp real) și CDN (sistemul de compensare cu decontare pe bază netă) a SAPI, trecerea la un format mai avansat al mesajelor de plată (ISO 20022), crearea unui model funcțional de gestiune a limitelor de lichiditate de către participanții SAPI și implementarea unei noi scheme de plată (plăți instant).”, potrivit comunicatului de presa.


Astfel, BNM spune ca se vor crea premise pentru dezvoltarea eficientă a plăților inovative, inclusiv a celor mobile, cu decontarea finală imediată și posibilitatea reutilizării imediate. „Ca urmare, circuitul fluxurilor economice va deveni  mai  facil,  sectorul plăților inovative va avea o capacitate mai bună de atragere a investițiilor și va crește viteza de circulație a banilor în economie.”, potrivit sursei citate.

În acest sens, modernizarea și dezvoltarea infrastructurilor de plăți vor fi realizate de BNM, cu implicarea activă a prestatorilor de servicii de plată. Finalizarea proiectelor se preconizează pentru anul 2021 – modernizarea SAPI și anul 2022 – implementarea schemei de plăți instant.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?