[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banca Mondiala trage un semnal de alarma cu privire la inexistenta unui program national de educatie financiara a romanilor

5 iulie 2010

5 iulie 2010 – Banca Mondiala considera urgenta nationala elaborarea si implementarea unui program national referitor la educatia financiara, care sa aiba la baza legea parteneriatului public-privat. Potrivit unei cercetari a institutiei citate, nivelul de educatie financiara al romanilor inregistreaza un punctaj de numai 31 pe o scara de la 0 la 100.

In climatul economic din ziua de astazi, este util ca persoanele fizice sa fie responsabile pentru problemele lor financiare, sa-si gestioneze banii, sa planifice din timp, sa aleaga produse financiare si sa fie continuu informate in legatura cu chestiunile de natura financiara.

In cadrul cercetarii referitoare la educatia financiara, solicitate de Banca Mondiala in luna mai 2010, s-a constatat ca cea mai mare parte a populatiei din Romania se zbate sa faca fata angajamentelor financiare in care a intrat si ca foloseste prea putin serviciile financiare pe care le are la dispozitie. Aproximativ jumatate din populatie economiseste bani din salariul lunar. Cea mai mare parte dintre cei care fac economii le fac pentru zile negre si prea putin economisesc pentru pensie. Cea mai mare parte a economiilor este pastrata acasa, in bani gheata.

Cam 14% din populatie nu cunoaste nimic si nici nu este interesata sa participe pe pietele de servicii financiare. Alti 41% stiu prea putin despre problemele de ordin financiar si au foarte putina incredere sau putine cunostinte in legatura cu institutiile financiare.

“Cei mai multi oameni sunt nepregatiti pentru situatii neprevazute,” a declarat Sue Rutledge, Coordonator al Programului global al Bancii Mondiale pentru protectia consumatorilor si educatie financiara, apoi a adaugat: “Ar fi in interesul lor sa aiba mai multe cunostinte in domeniul financiar. Implicatiile socio-economice sunt importante, iar persoanelor fizice ar trebui sa li se ofere instrumentele care le pot imbunatati viata.” Rutledge a mai afirmat: “Educatia financiara a populatiei ar trebui sa vina in completarea reglementarii si supravegherii pietelor financiare si a serviciilor financiare in vederea protectiei consumatorilor. Educatia financiara nu este un inlocuitor al reglementarii financiare sau al protectiei consumatorilor, dar isi poate aduce aportul la beneficiile acestora.”

“Este stringent ca Romania sa elaboreze si sa implementeze un program national referitor la educatia financiara, care sa aiba la baza un parteneriat public-privat intre Guvern, organismele de reglementare ale sectorului financiar, institutiile financiare, sistemul de invatamant, ONG-uri, mass-media si altii,” a afirmat Arabela Aprahamian, Coordonator Regional al programului din partea Bancii Mondiale.

Cercetarea, cu privire la educatia financiara din Romania, reprezinta o continuare a Analizei diagnostic a protectiei consumatorilor si a educatiei financiare in Romania, finalizata de Banca Mondiala in 2009, si face parte dintr-un program sponsorizat de Banca pentru evaluarea protectiei consumatorilor si a educatiei financiare in tarile in curs de dezvoltare si cu venituri medii.

Sursa: Banca Mondiala

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?