[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banca Mondiala: o companie din Romania pierde anual 200 de ore pentru achitarea taxelor – plata lor online este o necesitate

21 noiembrie 2013

O firma din Romania face in fiecare an 39 de plati catre stat in contul taxelor si contributiilor, de trei ori mai multe fata de media UE, pentru care pierde 200 de ore, potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala (BM). Situatia este ingreunata de slaba utilizare a posibilitatilor de plata online, apreciaza specialistii PwC Romania, autori ai raportului.

Potrivit Raportului Paying Taxes 2014 realizat de Banca Mondiala si compania de consultanta si audit PwC, Romania se afla pe pozitia 134 (din 189 economii la nivel mondial) in clasamentul Paying Taxes 2014, privind usurinta platii taxelor. Oricat ar parea de greu de crezut, Romania este devansata in top de tari precum Botswana (47), Afganistan (98) sau Bangladesh (100).

In vederea evaluarii usurintii in plata taxelor, Raportul citat in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit; timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse; si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.

Din perspectiva numarului de ore pe care o firma le aloca pentru a-si plati obligatiile fiscale, chiar daca numarul este inca mare (200), Romania si-a mai imbunanatit pozitia in clasamentul Bancii Mondiale. In prezent. Tara noastra este a treia tara din Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al timpului necesar conformarii cu legislatia fiscala, dupa Estonia si Lituania, dar inaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 de ore), Ungariei (277 de ore), Poloniei (286 de ore), Cehiei (413 ore) si Bulgariei (454 de ore).

„Cu toate acestea, situatia Romaniei este ingreunata de slaba utilizare a posibilitatilor de plata online, ceea ce face din Romania in continuare tara cu cel mai mare numar de plati de taxe intr-un an din Europa Centrala si de Est – 39. Chiar daca acest indicator s-a imbunatatit in ultimul an, fara o reducere in continuare a numarului de plati nu vom putea imbunatati substantial pozitia in clasamentul Paying Taxes“, a declarat in comunicat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de taxe si consultanta juridica din cadrul PwC Romania.

La nivelul UE, numarul mediu de plati fiscale este de 13,1, de trei ori mai putine decat in Romania, iar numarul mediu de ore necesare pentru conformare este de 179.

Directorii financiari ai companiilor din Romania doresc ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa se concentreze pe cresterea posibilitatii depunerii in format electronic a decla¬ra¬tiilor fiscale si a platii online a taxelor, prin investitii in infrastructura IT a agentiei, potrivit unui sondaj recent derulat de PwC Romania, citat in comunicat.

„ANAF este intr-un moment crucial in care trebuie sa se reformeze pentru a putea creste gradul de colectare a veniturilor din taxe si impozite si a diminua evaziunea fiscala si sa simplifice procesul de conformare cu legislatia fiscala pentru contribuabili“, a adaugat Mihaela Mitroi.

Raportul Paying Taxes 2014 masoara toate taxele si contributiile pe care o firma de talie medie trebuie sa le plateasca pe parcursul unui an.

Pentru mai multe detalii accesati link-ul:
http://www.pwc.com/gx/en/paying-taxes/assets/pwc-paying-taxes-2014.pdf

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?