[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banca Mondiala: „bancarizarea” din Romania este in scadere, fiind la nivelul multor state africane

18 iunie 2018

In Romania nu este in scadere doar gradul de intermediere financiara ci si numarul adultilor care detine un cont bancar!

Datele Bancii Mondiale releva ca 58% dintre adultii din Romania are un cont bancar. Procentul este cu mult sub media UE (peste 95%), fiind comparabil cu al multor state africane: Gabon – 59%, Uganda – 59%, Gana – 58%, Republica Dominicana – 56%, Zimbabwe – 55%, Ecuador – 51%, Botswana – 51%.

Cele mai „bancarizate” natiuni din lume sunt Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia si Suedia, fiecare cu 100% in ceea ce priveste gradul de detinere a uni cont bancar de catre populatia adulta.

In Europa, sunt doar cateva tari care au un procent mai mic decat Romania: Albania – 40%, Armenia -48% si Kosovo – 52%. Pentru tara noastra, surprinzator este si faptul ca fata de editia precedent a raportului, realizata in 2014, procentul este in scadere (!?) de la 61%.

Mai mult, dintre cele 144 de economii care au facut obiectul analizei Bancii Mondiale, Romania inregistreaza cea mai mare diferenta (33 de puncte) dintre bogati si saraci, in ceea ce priveste „account ownerwship”, la nivelul anului 2017.

Mai multe detalii aici: Banca Mondiala – Global Findex

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?