Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), alături de Banca Națională a României (BNR), Ministerul Finanțelor (MF) și Ministerul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului (MEDAT) se află in etapa de definitivare a unui cadru național adecvat pentru aplicarea în România a reglementărilor europene privind criptoactivele, anunta pe contul sau de linkedin Alexandru Petrescu – presedintele ASF.
Iata precizarile acestuia, pe larg:
„România își poate consolida poziția pe piața criptoactivelor prin adoptarea unui cadru legislativ bine-definit, menit să asigure transparență, protecția investitorilor și integritatea pieței precum si claritate si certitudine juridica pentru firmele care opereaza pe piata criptoactivelor in UE.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), alături de Banca Națională a României (BNR), Ministerul Finanțelor (MF) și Ministerul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului (MEDAT) se află in etapa de definitivare a unui cadru național adecvat pentru aplicarea în România a reglementărilor europene privind criptoactivele, reprezentate de Regulamentul (UE) nr. 1114/2023 privind piețele de criptoactive (MiCA), parte componenta a strategiei europene privind finantele digitale.
Se urmărește astfel crearea in Romania a unui cadru legislativ care să delimiteze competențele de aplicare ale fiecărei autorități mai sus mentionate, în linie cu atribuțiile și expertiza acestora, cu experiența, capacitățile și resursele umane disponibile, atat de la nivel central cat si teritorial. În acest proces, se analizează și bunele practici din alte state membre ale Uniunii Europene și modelele existente de împărțire a competențelor între autoritățile de supraveghere prudențială și de conduită, pentru a asigura consecventa cadrului legal la nivel european.
Cele trei tipuri de criptoactive – EMT, ART și alte criptoactive – precum și serviciile aferente (cum ar fi servicii de schimb, transfer, custodie, tranzacționare etc.) vor putea fi astfel oferite pe teritoriul României într-un mediu reglementat, care asigură transparență, protecția investitorilor și sustenabilitatea pieței.
Reglementarea europeană si implicit cea nationala vin in contextul unei creșteri semnificative a gradului de adoptare a criptoactivelor, atat la nivel european cat si în România. De la un produs de nișă, utilizat initial doar de pasionații tehnologiei blockchain, criptoactivele au devenit din ce în ce mai populare, fiind folosite atât ca investiție (speculativă), cât și ca instrument de plată, transfer de valoare sau mijloc de schimb, dar aceste evolutii sunt insotite si de o creștere semnificativă a utilizării criptoactivelor în operațiuni ilicite, de spălare de bani, de plăți ilegale etc.
In acest context, investitorii trebuie să aibă în vedere că operațiunile cu criptoactive sunt expuse unor riscuri semnificative, cum ar fi fraudă și înșelăciuni, volatilitate ridicată, spălare de bani, manipulare a pieței sau atacuri cibernetice, motiv pentru care toate activitățile cu criptoactive trebuie să fie derulate numai prin intermediul entităților autorizate sau înregistrate. Alegerea unei platforme reglementate de tranzactionare oferă mai multă securitate și asigură conformitatea cu legislația în vigoare.
Prin implementarea MiCA, România stimuleaza inovatia digitala pe piata financiara autohtona si se integreaza cu succes in piata unica europeana.„
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: