Autoritatea pentru Digitalizarea României deschide platforma Ghișeul.ro pentru interconectări cu platforme private de plăți și servicii „ce beneficiază de un număr mare de utilizatori”

15 iulie 2021

Ghișeul.ro beneficiază de un cadru legislativ actualizat, de creșterea numărului de servicii publice și a tipurilor de plăți disponibile în platformă, iar ADR consideră că în acest moment – pentru a ușura și mai mult posibilitatea cetățenilor de a relaționa online cu instituțiile – „este oportun ca Ghișeul.ro să se interconecteze cu platforme private, cu respectarea unor condiții prealabile,” potrivit unui comunicat.

Ghișeul.ro este livrabilul cel mai de succes al ADR. Rezultatele platformei nu se bazează doar pe numărul de utilizatori. Foarte importante sunt și serviciile publice pentru care se pot face plăți fără crearea unui cont. Comparativ cu perioada aprilie-iunie din 2020, am înregistrat în acest an o creștere de 228% a numărului de tranzacții și de 195% a valorii sumelor plătite prin Ghișeul.ro. De aceea, am hotărât să ducem Ghișeul.ro la nivelul următor, permițând interconectarea platformelor private de plăți și servicii cu Ghișeul.ro. Prin diversificarea opțiunilor de plată, aducem Ghișeul.ro tot mai aproape de cetățean”, a spus Octavian Oprea, președintele ADR.


Pentru interconectare, este absolut necesar ca platformele private să respecte standarde stricte de securitate cibernetică și protecție a datelor. Documentele solicitate în procedura de interconectare cu Ghișeul.ro vizează următoarele aspecte:

. audit de securitate al aplicației

. audit de conformitate cu Directiva NIS (UE) 2016/1148 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune, transpusă în legislația națională prin Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice

. audit de conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date

„Un proiect de interconectare a Ghișeul.ro cu o platformă lansată de dezvoltatori IT români a fost deja implementat. Reprezentanții ADR continuă demersurile pentru interconectarea cu alte platforme și aplicații ce beneficiază de un număr mare de utilizatori,” se mai precizeaza in comunicat.

De la 1 ianuarie 2021 si pana la momentul publicarii acestei stiri, prin ghiseul.ro s-au realizat 1,69 mil. de tranzactii de plati in valoare de 755,68 mil. lei. Numarul de utilizatori activi inregistrati pe platforma ghiseul.ro este de 1.060.000.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?