[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Autoritatea Bancara Europeana vine la Bucuresti pentru a prezenta oportunitatile noii Directive a Serviciilor de Plata

14 martie 2017

O reglementare europeană importantă în domeniul plăților este Directiva EU 2366/2015, aplicabilă din ianuarie 2018, care revizuiește Directiva Serviciilor de Plăți–Directiva CE 64/2007, transpusă în legislația românească prin OUG nr. 113/2009 privind serviciile de plată.

Această Directivă extinde scopul și aria de acoperire a Directivei CE 64/2007, fiind aplicabilă plăţilor efectuate în interiorul European Economic Area (EEA), precum și plăților către și din ţările din afara acestei zone, în orice valută.

Directiva conține prevederi pentru o mai bună protecție a consumatorilor împotriva fraudei, a eventualelor abuzuri și a incidentelor de plată. De asemenea, sunt prevăzute drepturi sporite ale consumatorilor pentru realizarea de transferuri și remiteri de bani în afara Europei sau plăți în monede ale țărilor terțe.

Noua reglementare încurajează apariția unor noi furnizori de servicii și dezvoltarea de modalități inovatoare de plată de pe telefonul mobil și prin Internet în Europa, pentru a stimula competitivitatea Uniunii Europene la nivel mondial.

Directiva EU 2366/2015 extinde categoria Instituțiilor de Plată cu noi tipuri de jucători, prin prevederi care permit accesul la contul bancar al unor entități externe, ce pot oferi clienților informații privind conturile și servicii de inițiere a plăţilor.

Acești furnizori vor trebui să respecte aceleași standarde în materie de reglementare și supraveghere ca toate celelalte instituții de plată.

Instituțiile de credit și toți furnizorii de servicii de plată vor trebui să crească nivelul de securitate a tranzacțiilor on-line, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării plății.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) împreună cu Banca Centrală Europeană (ECB) elaborează standarde tehnice de reglementare privind cerințele de autentificare a clienților și comunicații securizate în contextul prevederilor Directivei EU 2366/2015.

Instituțiile de credit trebuie de asemenea să aplice recomandările Băncii Centrale Europene și Ghidul emis de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) privind securitatea plăților prin Internet, care se adresează furnizorilor de servicii de plăți, definind un set de cerințe minime comune pentru serviciile de plăți prin Internet, indiferent de dispozitivul de acces utilizat: plăți cu carduri, inclusiv plăți virtuale, execuția transferurilor credit prin Internet, emiterea și modificarea mandatelor electronice de debitare directă și transferul banilor electronici între doua conturi e-money prin Internet.

Pentru sistemul bancar, implicațiile noilor reglementări europene privesc reorganizarea proceselor operaționale, modificarea contractelor cu clienții, dezvoltări importante la nivelul sistemelor informatice, implementarea soluțiilor pentru autentificare.

Comunitatea furnizorilor de servicii de plata din România este preocupată de transpunerea acestor reglementări europene în legislația națională și de aplicarea unitară la nivelul comunității a noilor prevederi.

In acest context, Autoritatea Bancara Europeana va fi prezenta la Bucuresti unde va sustine, in premiera, o prezentare in cadrul evenimentului The European payments landscape is changing. Be ready!. Evenimentul extraordinar va fi organizat de catre NOCASH, si va avea loc la Institutul Bancar Roman, pe durata inregii zile de 12 aprilie. La eveniment va mai participa si cea de-a doua autoritate europeana, specializata pe comertul electronic, ECommerce Europe.

De asemenea, o serie de companii inovatoare vor prezenta solutii care vor sta la baza unor noi modele de business.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?