[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Asculta NOCASH la RadioDA.ro. Astazi vorbim despre adoptia platilor electronice la romani.

Premium
6 iulie 2021

Invitatul de astazi al emisiunii NOCASH de la RadioDA.ro este Catalin Cretu, general manager Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta.

Vom discuta despre adoptia platilor electronice de catre romani, care a sporit foarte mult in ultimul an ca afect direct al pandemiei. In 2020, România „a înghițit” 2-3 ani în materie de adopție a plăților electronice spune Catalin Cretu.


Cel mai mare impact a fost de departe asupra comertului electronic, patru din 10 posesori de card facand pentru prima oara o plata online cu un card dupa declansarea pandemiei.

O alta premiera binevenita a fost ca Guvernul Catu a facut o campanie nationala pentru promovarea platilor online de taxe si impozite prin ghiseul.ro. Rezultatul s-a vazut imediat: numarul de utilizatori activi inrolati in platforma s-a dublat in numai un an si jumatate (de la 500.000 la 1 ianuarie 2020, la peste un milion in 30 iunie 2021).

In istoria de peste 25 de ani a industriei cardurilor, 2020 a fost primul an in care am asistat la scaderea numarului de tranzactii, si implicit a volumelor, la automatele bancare. Practic, nivelul inregistrat in trimestrul IV 2019 nu a mai fost depasit in cursul anului 2020 si nici in acest an.

Am asistat in schimb la o alta premiera in materie de plati la comercianti: in 2020 s-au efectuat peste un miliard de tranzactii de plata prin card, atat online cat si off-line. Astfel, s-a ajuns ca 80% din numarul total de tranzactii cu cardurile emise in Romania sa fie plati la comercianti. Din punct de vedere valoric, aceasta pondere a ajuns la o treime.

Romanii folosesc din ce in ce mai mult plata contactless nu doar pentru cumparaturile de zi cu zi dar si pentru plata calatoriei in transportul public, facilitate care a fost introdusa in 16 orase. In martie 2021, era pentru prima oara cand se depasea pragul de un milion de tranzactii pe luna, doar pe cardurile Visa. Aceste rezultate plasează România pe locul trei în Europa, după Marea Britanie și Polonia, la plățile digitale în domeniul transportului public.

Si pentru ca am ajuns la clasamente internationale, mai este de precizat ca Romania este in Top 10 mondial in ceea ce priveste adoptia si penetrarea tehnologiei contactless. Toata infrastructura de acceptare la comercianti permite plata contactless si aproape toate tranzactiile se fac contactless.

Singura slabiciune ramane numarul de terminale POS care este in continuare insuficient. Chiar daca reteaua nationala de POS-uri s-a dublat in ultimii cinci ani, Romania are o medie de 13 POS-uri la mia de locuitori. Suntem semnificativ în urma mediei europene de 33 dar si a mediei Bulgariei de 20.

In prezent sunt peste 260.000 de POS-uri operationale la aproximativ 160.000 de comercianti. Numarul acestor comercianti s-ar putea dubla daca se iau anumite masuri. Care sunt acestea?

Aflati doar urmarind emisiunea NOCASH la RadioDa.ro, astazi, de la 12.30.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?