[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Asculta NOCASH la RadioDA! O discutie despre scorul de credit cu dezvoltatorul celei mai descarcate si utilizate aplicatii de profil din Romania. Astazi, de la 12.30.

Premium
19 aprilie 2021

Mai devreme sau mai târziu, cu toții vom dori să accesăm un credit. Putini stiu insa ca pentru a obtine cele mai bune conditii de la banca, trebuie sa ai un „credit score” cat mai bun. Desi este atat de important, foarte probabil ca si mai putini, peste 9 din 10 persoane eligibile pentru a lua un credit, NU stiu ce credit score au.

In planul sanatatii financiare, scorul de credit actioneaza exact ca un diagnostic medical. Sub un nivel de 350-400 de puncte esti „bolnav”, considerat rau-platnic, si nicio banca nu vrea sa trateze cu tine. La intervalul maxim, de 800-850 puncte, esti in extrema cealalta: toate bancile vor sa-ti ofere un credit pentru ca nu prezinti niciun risc de rambursare.

Datele Biroului de Credit releva ca, in prezent, sunt inregistrate in baza de date a institutiei 4,4 mil. de debitori, dintre care 500.000 au restante curente.

De asemenea, ca efect al moratoriului legislativ, băncile au soluționat aproximativ 690.000 de cereri provenite de la clienți la nivelul întregului an 2020, pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor de la clienții persoane fizice și juridice. In această statistică au fost incluse și măsurile de amânare la plată a dobânzilor pentru cardurile de credit.  Daca situatia economica nu-si va reveni curand, este foarte probabil ca unele dintre aceste persoane sa ajunga a fi raportate la Biroul de Credit.

In emisiunea din 20 aprilie, incepand cu ora 12.30, la RadioDA.ro, discutam despre sanatatea financiara a romanilor si cum este ea exprimata de catre scorul de credit. Ce trebuie sa facem pentru a nu avea probleme si cum ne „tratam” daca ele totusi apar? 

Invitatul emisiunii este Nic Balaceanu, membru al bordului Asociatiei Romane a Societatilor de Fintech (RoFin.Tech) si CEO-ul Lendrise Marketplace, companie care a dezvoltat aplicatia Scorerise, prin care peste 100.000 de romani urmaresc periodic scorul de credit si primesc recomandari despre cum sa si-l mentina la un nivel cat mai ridicat.   

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?