[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Asculta NOCASH la RadioDa. Bitcoin si-a pierdut aproape 50% din valoare in ultimele cinci saptamani. Ce se intampla?

25 mai 2021

Editia de astazi a emisiunii NOCASH de la RadioDA.ro analizeaza piata criptomonedelor. La jumatatea lunii aprilie din acest an, bitcoin atingea un nivel record de peste 63.000 USD. In ultimul weekend, pretul bitcoin avea sa coboare insa abrupt, cu 13% doar duminica, cand a ajuns sub nivelul de 32.000 USD. Asadar,  o scadere de aproape 50% fata de maximul istoric de luna trecuta.

La nivel mondial, aceasta volatilitate extrem de agresiva inseamna o diminuare a capitalizarii de sute de miliarde de euro si incepe sa starneasca emotii puternice in randul investitorilor. Ce se intampla?

Cauze

Saptamana trecuta, autoritatile din China si SUA au luat pozitie fata de tranzactionarea criptomonedelor. Astfel, Comitetul de stabilitate financiara si dezvoltare din China considera ca bitcoinul are nevoie de o mai buna reglementare. Mai mult, Asociatia Bancilor din China si Asociatia de Plati si Decontare din China (The Payment and Clearing Association of China) au emis un aviz de represiune (crackdown notice”) prin care solicita bancilor membre si companiilor de plati sa nu ofere servicii legate de crypto.

Decizia Chinei vine dupa ce cu numai cateva zile inainte Trezoreria SUA a solicitat la randul ei noi reguli care ar impune raportarea transferurilor mari de criptomonede – valori de depasesc 10.000 USD – catre Fiscul american (Internal Revenue Service).

Anterior, Elon Musk, CEO-ul Tesla (una dintre putinele companii care avea investite 1,5 mld. euro in bitcoin), a publicat saptamana trecuta o serie de mesaje pe twitter – citite de milioane de oameni –  care au pus si ele presiune pe pretul bitcoin. In unul dintre aceste mesaje, Musk (supranumit si „parintele dogecoin”) preciza ca a revenit asupra deciziei de a permite achizitia masinilor Tesla prin Bitcoin, pentru ca minarea acestora implica un consum toxic enorm de energie. Dupa care a sugerat public ca a vandut sau și-ar putea vinde restul deținerilor de bitcoin. 

Efecte

Huobi, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare criptomonede din lume, a anuntat ca a redus sau a suspendat unele dintre serviciile si produsele sale in anumite tari si a oprit serviciile de gazduire a minerilor („miner hosting”) din China continentala.

Google Trends spune ca tot mai multi internauti intreaba daca sa isi vanda detinerile in criptomonede. Cautarea: „Should I sell my crypto?”, este la maxim istoric. 

Cum numai in Romania se estimeaza ca sunt peste jumatate de milion de persoane care au detineri de cripto evaluate la peste un mld. euro, o discutie despre tendintele in piata activelor digitale este mai mult decat binevenita.

Invitatul acestei editii NOCASH la RadioRa.ro este Antonio Eram, CEO si co-fondator Netopia Payments. Prin telefon se va alatura Constantin Rotariu, co-fondator si COO Bitcoin Romania, companie cu 200.000 de clienti. 

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?