[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Aproape 3 milioane de contribuabili ar putea plati impozitele prin card dar nu sunt informati

27 ianuarie 2014

Promovarea strategiei nationale de incurajare a platilor electronice in sectorul public continua sa ramana o prioritate pentru Visa Romania care se va concentra si in acest an pe largirea acceptarii platii cu cardul a taxelor si impozitelor.

In prezent sunt 193 de primarii care accepta plata prin card a taxelor si impozitelor, 93 dintre ele facand acest lucru si pe Internet: pe site-ul propriu, pe platforma ghiseul.ro sau in ambele variante. Potrivit reprezentantilor Visa Romania, “alte 30 de primarii sunt in curs de inrolare”, pentru a permite plata impozitelor prin platforma ghiseul.ro

Primariile respective acopera cele mai mari orase din tara astfel ca in jur de 45% din populatia Romaniei are acum posibilitatea de a-si plati impozitele folosind cardul bancar. Este insa nevoie de promovare la nivel national.
„In jur de 30% dintre romani, adulti activi, fac plati cu cardul regulat. Acesti oameni, daca vor stii ca primaria lor accepta aceste plati, vor achita cu cardul.”, crede Catalin Cretu (foto), directorul regional pentru Romania si Croatia al Visa Europe.

Daca raportam doar la populatia ocupata de 9 mil., acest procent de 30% inseamna 2,7 milioane de contribuabili care vor plati prin card daca sunt informati. Cine trebuie sa faca acest lucru?

Pentru promovarea platii online a impozitelor si taxelor locale prin intermediul platformei ghiseul.ro, comunicarea este in sarcina primariilor. Conform legii, ele trebui sa trimita credentialele (user si parola) catre contribuabili, prin scrisoare recomandata. Insa nu prea se gasesc bani pentru aceasta iar sumele sunt de ordinul milioanelor de euro. O scrisoare recomandata costa 1 Euro iar in tara sunt 7 mil. de contribuabili persoane fizice.

In aceste conditii este nevoie de o alternativa care sa rezolve problema deficitara a informarii si, in acelasi timp, sa conduca si la obtinerea masei critice de utilizatori/platitori. Reprezentantul Visa propune generarea lor electronica apeland la sistemul bancar.

“Este foarte importanta deblocarea ghiseul.ro. Un mare obstacol a fost suprataxarea, care a fost depasit odata cu emiterea HG 1070 la sfarsitul anului trecut. Acum trebuie rezolvata problema credentialelor iar generarea lor electronica este o solutie imediata.”, a mai declarat Cretu. ”Ea se poate face atat la ghiseele primariilor, asa cum se intampla in cazul DITL Sector 3, cat si prin intermediul aplicatiilor de online banking”.

In Romania sunt peste 3,2 milioane de abonati ai aplicatiilor de internet banking.
“Cel putin 1 milion de clienti isi pot genera credentialele, asta inseamna cel putin 1 mil. de potentiali platitori pe ghiseul.ro”, a adaugat oficialul Visa.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?