Apple Pay a fost LANSAT IN ROMANIA!

26 iunie 2019

Compania Apple permite adaugarea cardurilor bancare in sistemul Apple Pay pentru cateva banci din Romania pentru plati mobile. Configurarea se realizeaza in cateva secunde, potrivit chiar utilizatorilor.

Compania Apple a lansat in cursul noptii trecute sistemul de plati mobile inclusiv in tara noastra pentru toti utilizatorii de iPhone si iPad de la bancile partenere. Lansarea din Romania intervine dupa aproximativ trei luni de cand s-a facut anuntul pentru disponibilitatea sa.

Asadar, cand vor merge la cumparaturi, romanii posesori de iPhone vor putea plati cu telefonul la orice POS care accepta plati contactless. Pentru aceasta, trebuie doar sa deschida aplicatia de Wallet si sa selecteze cardul dorit. Odata ce acesta a fost activat, utilizatorul va putea face tranzactii prin simpla apropiere a telefonului de terminalul de plata.

Siguranța şi confidențialitatea stau la baza Apple Pay. Astfel, la utilizarea cardului de debit sau credit cu Apple Pay, numărul cardului nu este stocat pe dispozitiv sau pe serverele Apple. Este alocat un Device Account Number, criptat şi stocat în siguranță în device, iar fiecare tranzacție este este autentificată cu o simplă privire sau atingere, prin Face ID sau Touch ID, sau cu parola dispozitivului.

“Plățile mobile sunt şi mai uşoare acum pentru clienții noştri, când extindem posibilitățile de a plăti contactless cu cardurile BT Visa şi Mastercard inclusiv pentru cei care preferă să folosească la cumpărături iPhone-ul sau Apple Watch. Este o veste excelentă pentru clienții BT care iubesc Apple.” – declară Ömer Tetik, CEO, Banca Transilvania.

Apple Pay a fost lansat in Romania cu doar 6 institutii partenere, dintre care dar trei sunt banci: Banca Transilvania, Edenred, ING Bank, Monese, Orange Money, Revolut si Unicredit Bank. Bancile au recunoscut ca modelul de business nu este unul profitabil insa au introdus solutia de plata pentru clientii lor, pe care nu vor sa-i vada plecati la alte institutii care ofera Apple Pay.

Alte institutii se vor adauga pe parcurs. Este cazul BCR care a anuntat recent, prin chiar CEO-ul Sergiu Manea, ca vor avea aplicatia de plata Apple Pay inclusa in portofoliul lor de servicii pana la aniversarea unui an de existenta a platformei George (octombrie 2019). Este probabil ca banca sa lanseze Apple Pay impreuna cu alte solutii precum Google Pay sau Samsung Pay, incercand astfel sa marcheze o premiera oferind clientilor proprii mai multe solutii de plata, ale firmelor din categoria „Big Tech”, in acelasi timp.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?