Apostolii cardului in Romania sarbatoriti la Gala NOCASH

Premium
28 iulie 2021

La inceputul anilor ’90, Visa il trimitea la Bucuresti pe Radu Obreja pentru a le vorbi bancilor despre carduri, incercand astfel sa le convinga sa intre in acest business.

Din fericire, reprezentantul Visa a batut la o usa deschisa, costul numerarului fiind extrem de ridicat atunci. In cazul BCR, care in anii ’90 acoperea cam 70% din necesarul de numerar in Romania, costurile cu obtinerea de la BNR, transportul si sortarea numerarului, case de bani, intretinere tezaur, etc. se ridicau la 2% din totalul cheltuielilor bancii.


Dupa ce primele persoane desemnate sa se ocupe de carduri au fost trimise de Visa la instruire in strainatate, in anii 1992-1993, in martie 1994 avea sa ia nastere Romcard – primul centru de procesare a tranzactiilor online a trazactiilor cu carduri emise in Romania.

In august 1995 se emitea primul card in Romania, un produs Visa Business, pus in circulatie de catre Banca Romana de Comert Exterior (Bancorex). Cateva luni mai tarziu, in decembrie 1995, BRD avea sa emita cardul Prima, primul card proprietar de pe piata locala, pentru ca in februarie 1996 sa fie lansat si primul card Maestro, emis de BCR.

Astazi avem in circulatie aproape 19 milioane de carduri, folosite pentru cumparaturile de zi cu zi. Doar in 2020, acestea au generat peste un miliard de tranzactii de plati. Mai mult, volumele tranzactionate anul trecut au depasit 82 de mld. euro, aproape 40% din PIB-ul tarii.

Insa pentru a vorbi despre succesul inregistrat astazi de aceste produse de retail, care au contribuit enorm la incluziunea financiara a romanilor, trebuie sa multumim unui grup extrem de restrans de oameni, cu care s-a inceput totul si care s-au daruit total pentru dezvoltarea acestui business.

NOCASH ii numeste Apostolii cardului in Romania si i-a premiat ca atare in cadrul celei de-a XX-a editii a Galei premiilor industriei platilor electronice. La festivitatea de decernare a premiilor a participat Catalin Cretu, general manager Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta.

Lista Apostolilor cardului se prezinta dupa cum urmeaza:

Adrian Apolzan – director carduri BRD (1993 – 2001)
Ion Matei – Director Directia plati externe necomerciale din BCR. In cadrul directiei activau cinci servicii, inclusiv cel de carduri. Aceasta structura s-a pastrat pana in anul 2000.
Lacramioara Castu – Cards Department Head BCR (oct.1992 – apr. 2000)
Ana Bobina – Banca Comerciala „Ion Tiriac” – sef departament carduri Visa & Mastercard (1992 – 2000)
Sef departament servicii card ABN Amro Bank (2000 -2005)
Cristi Tudorancea – coordonatorul activitatii de carduri in Banca Agricola (incepand cu 1993)
Eduard Possler – Cards Department Officer Banca Agricola (1992 – 1996)
Cards Office/Department Manager – Banca Agricola Raiffeisen S.A. (1996-2002)

Ioan Gherasim Greu – director marketing Banca Romana de Comert Exterior / Bancorex in perioada 1990 – 1998. Responsabil de dezvoltarea si implementarea strategiei legate de lansarea produselor de retail introduse in oferta bancii in aceasta perioada.
Ruxandra Avram – Head of Oversight at Romanian National Bank (1999 – 2018)
Marin Mitroi – director general Romcard (1994 – 2015)
Toni Cristescu – Country Manager NCR Corporation 1996 – 2000
Printec Group Romania (principal furnizor de infrastructura de acceptare pentru piata cardurilor) – Managing Director (2000 – 2014)

La acestia se mai adauga Ilie Burciu – sef serviciu carduri Bancorex in 1995, Mioara Georgescu – specialist carduri ONT Carpati (1993-1995 si ulterior sef departament carduri Amex, JCB & Diners Club in Banca Comerciala Ion Tiriac (BCIT) si Sef acceptare pe toate cele cinci branduri si Septimiu Tulpan – BCIT (care din motive obiective nu au reusit sa ajunga la festivitatea de premiere).

Tuturor va multumim pentru efort, perseverenta si daruire!

Panel cu Apostolii cardului in Romania, la Gala NOCASH – primii oameni din departamentele de carduri ale bancilor vorbesc despre inceputurile acestei industrii.

Sursa foto: Timi Slicaru

Fotografia de fundal de pe scena Galei NOCASH a fost facuta de Timi Slicaru chiar in august 1995, cand s-a lansat primul card in Romania – un produs Visa Business. In imagine apar, de la stanga la dreapta: Ilie Burciu (BRCE/Bancorex), Ioan Gherasim Greu (BRCE/Bancorex) si Radu Obreja (Visa).

Comentarii (1)
 1. Gala de acum doua zile a reprezentat o trecere in revista a ultimilor mei 23 de ani de activitate profesionala dupa cum urmeaza:

  1. Cristian Tudorancea – Cel mai bun manager pentru care am avut placerea sa lucrez (Banca Agricola 1996-2000)

  2. Eduard (Eddy) Posssler. Un profesionist al cardurilor greu de depasit. Un asset care ar trebui pretuit de orice Institutie Financiara (Banca Agricola 1996-2000)

  3. Toni Cristescu – Un profesionist al vanzarilor, un manager rasat si o persoana cu imense valente morale. L-am cunoscut in 2003 atunci cand Raiffeisen Bank a decis sa achizitioneze ATM-uri refurbished NCR. Din 2003 am pastrat legatura cu mare placere.

  4. Marin Mitroi – AKA Gurul X25-ului si al echipamentelor VAP si EM. Un om cu o capacitate de diseminare a informatiilor fantastica, gandire structurata, modestie si determinar. Artizanul constituirii si administrarii ROMCARD pana la momentul vanzarii sale de catre Bancile care il detineau si chiar dupa, in perioada Provus Turcia. Il cunosc din anul 1998 si imi face in continuare placere sa ma intalnesc cu dansul. Respect!

  5. Ion Matei. maestrul cardurilor BCR din perioada anilor ’90. Cel ce m-a tachinat ca am trecut de partea turcilor si ulterior a americanilor atunci cand l-am vizitat intr-un interval de cateva luni de zile in posturi diferite insa legate de activitatea de carduri pe care a condus-o.

  6. Lacramioara Castu. A fost primul meu Client in Euronet care a venit cu o solicitare de customizare care s-a si concretizat cu efect pe termen lung: ATM-urile Citibank dispensand dual RON si EUR/USD. Atentie, aceasta functionalitate a reprezentat pionierat in Romania anilor ’00.

  7. Luminita Arion. Persoana care tacea si facea in Departamentul Carduri BCR atunci cand lucram in echipa de implementare Euronet a sistemului de procesare tranzactii cu carduri ITM. Modesta, determinata si profesionista.

  Ce vremuri frumoase! Ce amintiri de neuitat!

  Le multumesc tuturor!

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?