[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Aplicatiile de plata fara numerar pe zona transportului public si a impozitelor detin cele mai multe nominalizari la Gala NOCASH

17 aprilie 2012

17 aprilie, 2012 – Plata parcarii folosind telefonul mobil, primul cardul bancar cu display din UE, eliminarea biletelor pe suport hartie de catre RATB, plata online a facturii de intretinere si acceptarea platilor contactless in autobuze, sunt doar cateva dintre nominalizarile la Gala NOCASH, editia a XI-a, dedicata recunoasterii performantei in industria platilor fara numerar.

Doua mari domenii detin capul de afis la editia din acest an a Galei, aplicatiile de plata pe zona de transport public si plata fara numerar a taxelor si impozitelor, 2011 fiind un an cu multe premiere in acest sens.

Asadar, nominalizarile la categoriile Premiera Anului, Pionierat si Partenerul Anului au la baza activitatea din 2011 si se prezinta dupa cum urmeaza:

Premiera Anului

. Tradeville, pentru introducerea posibilitatii de a alimenta cu cardul conturile de tranzactionare la bursa, o premiera pe piata de capital autohtona. Suma maxima acceptata pentru alimentarea conturilor de tranzactionare, folosind cardul de credit/debit, este de 15.000 RON pe zi, pentru fiecare client al casei de brokeraj. Alimentarea cu cardul are ca principal avantaj efectuarea transferului in maxim 5 minute, indiferent de ora si ziua lansarii ordinului.

Oficialii companiei considera ca, astfel, investitorii de pe bursa “pot profita de oportunitatile din piata, fara a fi nevoie sa astepte cateva ore, pana la efectuarea unui transfer bancar”. In plus, acestia “pot evita inchideri fortate de pozitii in cazul apelului in marja, prin posibilitatea alimentarii contului pe toata durata programului Sibex (Bursa de la Sibiu).

. Credit Europe Bank, pentru punerea in circulatie a primului card cu display din UE. Produsul are functiile unui card de debit, precum si ale unui dispozitiv clasic de generare a parolei pentru autentificare in contul de internet banking.

Intr-o prima etapa, cardul va inlocui tokenul pentru ca in ecran va fi afisat codul de autentificare pentru tranzactionarea din aplicatia de online banking. Ulterior, in functie de reactia pietei, in ecranul cardului se vor afisa si alte informatii precum soldul contului.

Fiecare card prezinta un mic ecran si unul sau mai multe butoane sensibile la atingere, pe care utilizatorul le poate folosi pentru a genera informatie (numere si/sau text) pe afisaj. Posesorii de Credit Europe Net pot genera o parola doar prin simpla apasare a unui buton de pe card. Parola, afisata o singura data, este apoi utilizata pentru a adauga un nivel de securitate suplimentar procedurii de autentificare pentru tranzactii online.

Posibilitatea de autentificare mobila a cardurilor cu display ofera o siguranta si mai mare, in special pentru posesorii ce realizeaza tranzactii si cumparaturi online.

. BCR – pentru lansarea Cardului Zambet, primul card Visa contactless, de debit, din lume, care are inclusa aplicatia de transport alaturi de cea bancara. Cardul poate fi folosit atat pentru tranzactii uzuale la POS si ATM, cat si direct in mijloacele de transport in comun la aparatele de taxare electronica. Portofelul electronic al cardului ZAMBET BCR se reincarca automat cu sume din contul bancar, de la ATM sau direct de pe Internet.

Cardul are atasat si un program de fidelizare, clientul primind un bonus intre 1% (hypermarketuri) si 10% (muzee) atunci cand plateste cu acest produs. Partenerii comerciali ai BCR sunt Hypermarketul Real, reteaua de farmacii Sensiblu, si benzinariile Rompetrol.

. RATB – pentru eliminarea biletelor pe suport hartie. Astfel, incepand cu luna mai 2011, RATB nu a mai pus in vanzare bilete pe suport hartie in reteaua proprie. Alternativa propusa de companie este Cardul Activ, produs emis de RATB, sau cardurile bancare care folosesc tehnologia contactless si au inclusa aplicatia de transport. In mai 2011, in piata erau 1.300.000 de carduri Activ valide, care generau tranzactii.

Pentru premiera anului principalul criteriu de selectie l-a constituit faptul ca este pentru prima oara cand se lanseaza un asemenea produs/serviciu.

Pionierat in industria platilor fara numerar
. Piconet, pentru lansarea aplicatiei Android SMS Parking Romania care  permite plata parcarii cu ajutorul smartphone-ului. Folosirea aplicatiei SMS Parking Romania este simpla: se selecteaza orasul si perioada dorita si aplicatia va trimite SMS-ul corespunzator. In cateva secunde se primeste un SMS de confirmare. Aplicatia va notifica clientul atunci cand perioada platita expira. Daca e necesar se poate trimite un nou SMS.

Aplicatia este prima de acest fel in Romania. Soferii au posibilitatea de a-si salva in memoria telefonului numarul de inmatriculare si orasul in care parcheaza cel mai des. Ei vor fi informati asupra pretului parcarii in functie de numarul de minute dorit si vor primi o notificare inainte ca timpul pentru parcare sa expire.

Aplicatia Android SMS Parking Romania este disponibila in mod gratuit pe Android Market si se poate folosi din retelele Orange si Vodafone in Timisoara, Oradea si Satu-Mare. Aplicatia SMS Parking Romania este disponibila in limbile romana, maghiara si engleza.

. BRD –  pentru acceptarea platilor contactless in autobuze cu orice card contactless, indiferent de banca emitenta sau de tara de origine, emis sub licenta MasterCard sau Maestro PayPass. Astfel, un card emis in SUA sau Marea Britanie poate fi folosit in transportul in comun din Romania. Sibiul este primul oras european care nu este capitala si beneficiaza de aceasta solutie in mijloacele de transport la suprafata. Solutia de ticketing BRD Transport are la baza echipamente de validare contactless a calatoriilor fiind dezvoltata pe platforma de acceptare contactless MasterCard PayPass, certificata de MasterCard. BRD Transport a fost lansata in 2011, dupa ce banca dezvoltase anterior proiecte pilot si testase platile contactless la metrou si pe stadioane.

. SCOMET si ePayment introduc plata online a facturii de intretinere. Grupul de firme Scomet, furnizor de servicii de facility management in Bucuresti, anunta introducerea modalitatii de plata online a facturii de intretinere pentru locatarii rezidenti in cele 7.000 de apartamente aflate in administrarea Scomet (august 2011). Proiectul face posibila, pentru prima data in Romania, achitarea online a facturilor la intretinere.

. ING – pentru lansarea serviciului ING Home’Pay, care permite clientilor bancii sa faca plati in magazinele online romanesti fara a fi nevoie sa transmita datele personale sau de card.

In plus, clientii au avantajul lipsei oricaror taxe sau comisioane in timpul platii si a faptului ca nu trebuie sa se inregistreze pe niciun sistem sau site atunci cand fac plata.

Home’Pay este o metoda de plata online integrata  pe platforma tehnica de plati online ePayment si pusa la dispozitia clientilor ING prin intermediul aplicatiei de internet banking ING Home’Bank.

. Garanti Bank lanseaza in premiera optiunea de achitare a taxelor si impozitelor in (3) rate fara dobanda pentru cei care utilizeaza orice tip de card de credit Bonus Card, in orice sediu al administratiilor financiare care ofera modalitatea de plata prin terminale POS. In plus, aceeasi oferta este valabila si pentru cei care aleg sa plateasca taxele si impozitele online utilizand Bonus Card.

Pentru pionierat in industria cardurilor s-a tinut cont de doua aspecte: noutatea din pespectiva tehnolologiei folosite si a manierei vizionare de a face bussiness care poate genera tendinte.

Partenerul Anului
. BNR – pentru reducerea cu 4% a nivelului comisioanelor percepute institutiilor de credit si Trezoreriei Statului pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS) si elaborarea regulamentului privind institutiile de moneda electronica.
. Innova Capital, unul dintre principalele fonduri de private equity din Europa Centrala, pentru achizitionarea unui pachet de 96% din actiunile Provus Services Provider si ale subsidiarei sale RomCard.

Provus si RomCard sunt cei mai importanti furnizori de servicii de emitere si personalizare a cardurilor, de operatiuni si procesari de tranzactii la terminale ATM si POS, precum si de servicii de switching si e-commerce. Achizitia creeaza conditiile pentru accelerarea dezvoltarii locale si regionale a celor doua companii si reafirma interesul pe termen lung al Innova Capital pentru Romania, tranzactia fiind a treia investitie directa locala a fondului.

. MCSI – pentru lansarea programelor de finantare nerambursabila in domeniul dezvoltarii afacerilor online, inclusiv comert electronic, finalizarea implementării proiectului e-Academie pentru instruirea online a functionarilor publici si relansarea platformei ghiseul.ro In data de 30 martie 2011, ministerul lansa Sistemul National Electronic de Plata online a taxelor si impozitelor cu cardul bancar (SNEP).

Prin intermediul Ghiseul.ro, castigul cetateanului consta in economii de timp, dar si de bani, datorita posibilitatii de a efectua platile oriunde, oricand, inclusiv cu carduri emise de banci din strainatate. Datele cu caracter personal ale cetateanului raman confidentiale, siguranţa platformei fiind confirmată inclusiv de schemele internationale de carduri, MasterCard si Visa. Administratiile locale beneficiaza la randul lor de acest sistem prin reducerea timpului de colectare a taxelor si a costurilor aferente colectarii. Platforma Ghiseul.ro a fost extinsa pe parcursul lui 2011 in peste 30 de administratii locale, urmand ca in 2012 acestea sa fie acoperite in totalitate.

. MFP – pentru aprobarea normelor de aplicare a legislatiei referitoare la jocurile de noroc online si implementarea unui nou sistem/produs – intitulat Contul tranzitoriu, pentru simplificarea platilor de impozite si taxe, in relatia cu bugetul general consolidat, pentru persoanele fizice care sunt clienti ai acestora, fara perceperea de comisioane bancare catre platitor.  Cetatenii pot accesa serviciile acestui sistem prin internet banking sau la ghiseele bancilor utilizand o aplicatie, pusa la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice (MFP), cu ajutorul careia pot completa documentul de plata. Acest sistem ofera posibilitatea cetatenilor de a plati impozite si taxe, inclusiv amenzi, catre orice primarie, indiferent de judetul in care aceasta este localizata. Cei care vor dori sa efectueze plata la ghiseele bancilor trebuie sa se prezinte la banca cu ordine de plata tiparite in formatul pus la dispozitie de MFP.

(Cadrul legislativ in vigoare permite MFP sa deschida conturi tranzitorii la institutiile de credit, pe baza de conventii bilaterale incheiate intre parti, cu scopul de a colecta contributiile, impozitele, taxele sau alte obligatii fata de bugetul general consolidat de la contribuabilii persoane fizice, clienti ai institutiilor de credit respective. Banca transmite catre MFP, prin intermediul unui canal securizat, un mesaj electronic continand detaliile complete privind operatiunile de plati individuale aferente sumelor colectate. In baza informatiilor cuprinse in mesajul electronic, MFP asigura transferul sumelor catre conturile corespunzatoare de venituri bugetare, in termen de maxim o zi lucratoare de la data creditarii contului deschis la trezoreria operativa centrala.)

Pentru partenerul anului, nominalizarea a fost facuta plecand de la impactul pe care compania/institutia respectiva l-a avut asupra dezvoltarii ulterioare a industriei de carduri.

La desemnarea castigatorilor au fost invitati sa se exprime directorii departamentelor de carduri din banci precum si reprezentantii schemelor de plata, procesatorilor de card, integratorilor de comert electronic si ai furnizorilor de infrastructura. Pana in prezent au fost primite peste 30 de voturi. Membri juriului nu au putut vota pentru produsul/serviciul propriu.

Rezultatele finale ale votului vor fi anuntate luni seara (23 aprilie), in cadrul unei festivitati de decernare a premiilor de excelenta NOCASH, ce va avea loc la Teatrul Excelsior, incepand cu orele 19.00.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?