Aplicatia pentru inscrierea in programul IMM INVEST este redeschisa astazi, dupa 10 zile in care platforma online a fost indisponibila

28 aprilie 2020

Update: Peste 4.500 de firme au depus solicitări de finanțare în prima oră și jumătate de funcționare a platformei IMM Invest. „Peste 2500 de cereri în prima ora.”, dupa cum precizeaza chiar ministrul finantelor pe pagina sa de facebook. Printre primele firme care au depus solicitări se numără și clubul de fotbal din Liga I Universitatea Craiova, potrivit profit.ro.

###

Initial, procedura a fost lansata in 17 aprilie a.c., insa platforma imminvest.ro s-a blocat ca urmare a unei cresteri bruste a numarului de solicitari, care a atins un numar de 397.000 de accesari/minut, provenite din 132.000 de conexiuni. La acel moment, autoritatile precizau ca exista „suspiciuni intemeiate privind un posibil atac cibernetic sofisticat, iar in acest sens organele abilitate au fost sesizate.”

Dupa 10 zile in care platforma imminvest.ro a fost indisponibila, FNGCIMM anunta ca de astazi antreprenorii o vor putea accesa.

„Procedura de inscriere in Programul IMM INVEST Romania va fi reluata incepand cu data de 28.04.2020, ora 9.00. Inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua, pana la sfarsitul anului 2020 si pana la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei, FNGCIMM.”, potrivit comunicatului.

„In sesiunea anterioara de inscriere, nicio societate nu a fost inregistrata. Procedura va fi reluata de la 0 si ii asiguram pe antreprenorii care vor accesa aplicatia ca toti pornesc in Programul IMM INVEST cu sanse egale.”, precizeaza Fondul.

Pentru a asigura cele mai bune conditii pentru IMM-urile solicitante, portalul www.imminvest.ro a fost dezvoltat de catre specialistii Serviciului de Telecomunicatii Speciale, „care au lucrat neintrerupt, inclusiv in perioada Sarbatorilor Pascale, pentru a aseza infrastructura informatica a programului IMM INVEST pe cea mai sigura si stabila platforma tehnologica”. De asemenea, aplicatiile au fost evaluate din punct de vedere al securitatii cibernetice de catre echipe din cadrul STS si SRI.

Principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit – primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statul de IMM. Confirmarea eligibilitatii nu reprezinta acordul de finantare. Dupa aceasta prima verificare, documentele sunt transmise catre banca selectata de către IMM, unde se va face analiza solvabilitatii si se va aproba solicitarea de credit. In etapa urmatoare, daca finantarea este aprobata, documentatia se retransmite la FNGCIMM pentru garantarea creditului și pentru aprobarea ajutorului de stat.

“Suntem pregatiti sa primim toate solicitarile antreprenorilor romani de inscriere in program. Vom lucra in regim intensiv pentru a procesa solicitarile primite in termenul cel mai scurt, iar acordurile de principiu le vom emite in maxim 72 de ore. Toti angajatii FNGCIMM sunt mobilizati pentru a asigura buna derulare a programului. Va invitam sa va relansati afacerea pe portalul www.imminvest.ro si va asiguram de intregul nostru suport”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Aprobarea finantarii si durata procesului de analiza, depinde de corectitudinea datelor incarcate in aplicatie, astfel ca, pentru a evita posibile intarzieri legate de completari si clarificari suplimentare, ii rugam pe aplicanti sa acorde o atentie sporita in momentul completarii cererilor de inregistrare si a declaratiilor pe proprie raspundere.

In acest sens, pe site-ul FNGCIMM este publicat Ghidul de completare a cererii online, pe care va invitam sa-l consultati inainte de a incepe inscrierea. Etapele care vor fi parcurse in procesul acordarii finantarii garantate sunt:

IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro;

Completeza online datele de identificare si ataseaza: copie CI, copie CUI si declaratia IMM;

Solicita unul sau mai multe credite pentru investitii/ linii de credit pentru capital de lucru;

Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;

FNGCIMM va emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de catre potentialul beneficiar;

FNGCIMM pune online la dispozitia institutiei de credit selectate documentele inregistrate de catre IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;

Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/ liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;

Instituţia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

In cadrul programului IMM INVEST ROMANIA s-au inscris 22 de banci finantatoare care vor acorda credite/linii de credit pentru investitii in valoare de pana la 10.000.000 lei, garantate de stat pana la maxim 80%, durata finantarii fiind de pana la 72 de luni. Rata dobanzii- Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat.

Pentru IMM–urile care solicita credite/linii de credit pentru capital de lucru, finantarile pot ajunge  pana la 5.000.000 lei, garantate pana la 80% in cazul intreprinderilor mijlocii si pana la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, in cazul intreprinderilor mici si micro. Durata finantarii pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni, rata dobanzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an. In cazul ambelor tipuri de credite, dobanda, costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?