[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Antonio Eram, CEO Netopia Payments despre blockchain si bitcoin: „Cu cat corporatiile intra si cumpara mai mult, cu atat succesul acestei tehnologii va fi mai mare”

Premium
4 iunie 2021

Bitcoin a scazut de la peste 63.000 USD in 16 aprilie a.c., la sub 32.000 in 24 mai a.c.. o scadere de aproape 50% in doar cinci saptamani. Antonio Eram, CEO-ul Netopia Payments, a explicat in cadrul emisiunii NOCASH de la RadioDa.ro ce determina aceasta volatilitate dar si perspectivele pietei de criptomonede.

Iata un scurt moment din emisiune:

Bitcoin este folosit preponderent ca un activ digital speculativ, cand crezi ca va fi folosit ca mijloc de plata?

Nu va fi folosit ca mijloc de plata pentru ca nici nu este menirea lui. Daca se va intampla chestia asta toate celelalte sisteme vor fi terminate.

Va fi mai degraba un fel de etalon aur, un mijloc de a stoca valoare?

Exact. Daca astia sunt baieti destepti si vor sa nu distruga toata economia, prin astia inteleg sistemele financiare, ceea ce multa lume le sugereaza este sa-l considere etalon si nu metoda de plata. Daca il considera metoda de plata s-a terminat. S-a terminat cu tot ce inseamna bani. Nu vei mai avea nevoie de alte chestii.

Cat de mult afecteaza pretul bitcoin faptul ca autoritatile din cele mai mari economii ale lumii vor sa reglementeze bitcoin?

Cum sa reglementezi ceva care nu poate fi reglementat?

Pot merge chiar mai departe si sa spuna, pur si simplu, ca nu mai aveti voie sa desfasurati astfel de activitati de tranzactionare cripto.

Cine, cui?

Autoritatile. Ce pot sa faca minerii, ce pot sa mai faca toti investitorii?

Tu intelegi ca minerul este un aparat pe care il bagi intr-o priza. Iti muti priza. Daca nu poti in China te duci in Rusia si il bagi in priza. Sau vii in Romania. Nu conteaza. Nu poate nimeni sa opreasca chestia asta. Asta este ceea ce trebuie sa intelegeti: pentru prima oara in istoria omenirii avem la dispozitie o tehnologie (n.r. blockchain – folosita in cazul bitcoin pentru creare de moneda) cu care nu poti sa faci inflatie si nu e controlata de nimeni.

Elon Musk vorbeste si el ce poate sa vorbeasca. Dar nu poti sa spui ca un om poate sa influenteze o piata de un trilion de dolari.

Ceea ce probabil se intampla este urmatorul lucru. In primul rand, fata de piata de capital traditionala, tranzactiile pe cripto se fac 24 de ore din 24. Fiind non-stop, toate sunt bazate pe algoritmi. Sunt doar oameni care modifica usor algoritmii dar totul este tranzactionare algoritmica. Exista posibilitatea ca anumiti algoritmi sa fie scrisi mai prost si in momentul in care se face un “trigger” (n.r. declansator) negativ, si cade, sa se inlantuiasca si sa coboare (n.r. pretul in piata). Asta e una.

Doi. Exista foarte multi investitori care sunt privati, investitori de retail. De fapt, aici este partea frumoasa a bitcoin-ului sau a criptomonedelor, ca este un sistem sustinut de oameni si nu de corporatii. Interesul corporatiilor vine acum din ce in ce mai mare. Si atunci, cum poti sa schimbi o piata? O schimbi foarte simplu. Stiind ca foarte multi (n.r. investitori) sunt retail, astia sunt foarte fricosi. Ca urmare, daca vine cineva si muta 50.000 de bitcoini intr-un exchange, in acel moment, automat toate beculetele se aprind: se pregateste o vanzare. Si atunci lumea pune ordine de vanzare si de declanseaza niste lucruri. Ala din 50.000 mai cumpara inca 5000, ii muta inapoi, si a curatat piata.

Sa nu uitam. A fost o scadere de la maxim istoric la, nici nu stiu cat a ajuns ca nu urmaresc, nu stiu exact care sunt (n.r. preturile) dar, pe acest “deep” s-au cumparat zeci de mii de bitcoini. Cineva trebuie sa-i vanda, si anume cei carora le este frica, si cineva cumpara, cei care vad in viitor.

Daca aceste corporatii care incep sa miroasa faptul ca e rost de bani aici, in stilul lor capitalist incep sa se transforme in mineri sau sa cumpere mineri putem ajunge la acea situatia posibila in care 51% din piata sa fie controlata si implicit manipulata?

Nu, pentru ca isi vor trage presul de sub picioare. Practic nu va mai valora nimic. Nu este o strategie. Nu vor manipula. Poate ca ce spun suna putin ciudat dar cu cat corporatiile intra si cumpara mai mult, cu atat succesul acestei tehnologii va fi mai mare. De ce? Imagineaza-ti ce se va intampla daca Tesla va dori sa cumpere de la IBM niste laptop-uri, de exemplu, si nu-i plateste in dolari ci in criptomonede. Este o tranzactie pe care niciun sistem de guvernare nu o va vedea si nici nu poate sa o opreasca, ca nu au cum. Apropo, niste jucatori care au o putere de lobby fantastica tocmai au intrat pe piata. De aceea, nu cred ca guvernele vor trage din priza, ci vor incerca sa se mufeze la aceasta priza cat de mult se poate.

In emisiunea NOCASH de la RadioDa.ro, Antonio Eram explica pe intelesul tuturor ce presupune tehnologia blockchain si vorbeste despre cum a „minat” bitcoini. Interviul integral poate fi urmarit aici.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?