ANPC despre afisarea comisioanelor la ATM: „analizam care este momentul oportun pentru a veni cu completari la ordin”

29 septembrie 2015

Bancile afiseaza in prezent comisioanele pentru tran­zactiile la bancomate doar in valoare procentuala deoa­rece afisarea in termeni nominali ar presupune costuri majore determinate de modificarea sistemelor informatice ale bancilor, care ar putea fi transferate ulterior catre consumatori, au explicat la solicitarea ZF reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Pro­tectia Consumatorului (ANPC).

„In momentul de fata ordinul este imple­mentat intr-o forma care sa nu implice costuri majore care ar putea fi transferate catre consumatori. Analizam care este mo­mentul oportun pentru a veni cu completari la ordin in asa fel incat consumatorii sa fie informati complet, corect si precis asupra comisioanelor care li se percep.“

Ordinul 505/2014 privind transparenta co­misioanelor la ATM-uri stabileste ca pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le accepta la plata la ATM proprii, „costurile opera­tiunilor se vor afisa in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se va afisa si suma minima de plata“. Pe de alta parte, pentru cardurile de debit sau de credit emise de alti prestatori de servicii de plata decât cei carora le apartin ATM-urile, se va afisa urmatoarea avertizare: „Atentie! Tranzactia dumnea­voastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului“.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?