[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ANPC a constatat nereguli la 6 din principalele 8 site-uri care comercializeaza produse electronice online

23 septembrie 2010


23 septembrie, 2010 – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat 11 website-uri care comercializeaza produse electronice, in cadrul unei actiuni comune coordonate de Comisia Europeana. In sase cazuri au fost constatate nereguli, precum afisarea unor informatii incorecte in ceea ce priveste dreptul consumatorilor de denuntare unilaterala a contractului. De asemenea, ANPC a verificat 10 website-uri de intermediere a comercializarii biletelor pentru evenimente, 7 dintre ele fiind propuse pentru continuarea investigatiilor.

Actiunea de verificare a website-urilor care comercializeaza produse electronice – Internet Sweep 2009 – s-a efectuat simultan si in mod coordonat in 28 de state, membre ale Retelei de cooperare in domeniul protectiei consumatorilor.

Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, domnul John DALLI, a anuntat rezultatele actiunii comune (IP-10-1136_RO-1).

La nivelul celor 28 de state participante la actiunea comuna, au fost verificate 369 de website-uri care comercializeaza produse electronice. In urma actiunilor intreprinse de autoritati, 84% dintre website-uri respecta, in prezent, legislatia in vigoare, spre deosebire de 44% in 2009. Dintre acestea, 95% afiseaza date de contact complete, 94% afiseaza preturile si tarifele practicate, cu toate taxele incluse, iar 86% prezinta informatii corecte privind drepturile consumatorilor.

In Romania, pentru verificarea din cadrul Sweep Internet 2009, ANPC a selectat, in baza statisticilor privind numarul de utilizatori sau a reclamatiilor primite de la consumatori, 11 website-uri care comercializeaza produse electronice, si, anume:

•  http://www.altex.ro/
•  http://www.cel.ro/
•  http://www.dc-shop.ro/
•  http://www.domo.ro/
•  http://www.eflamingo.ro/magazin/online
•  http://www.emag.ro/
•  http://www.e-tc.ro/
•  http://www.marketonline.ro/
•  http://www.pcgarage.ro/
•  http://www.say-shops.ro/
•  http://www.pcfun.ro/

In cazul a 6 dintre website-urile verificate de ANPC, au fost constatate urmatoarele nereguli, care au fost remediate cu promptitudine de operatorii economici:

• neafisarea datelor de contact complete ale operatorului economic, de exemplu lipsa adresei de e-mail;
• nerespectarea cerintelor legale de informare corecta, completa si precisa a consumatorilor privind caracteristicile produselor prezentate si a preturilor si a tarifelor practicate, de exemplu afisarea preturilor sau a taxelor de livrare fara TVA;
• afisarea unor informatii incorecte in ceea ce priveste dreptul consumatorilor de denuntare unilaterala a contractului.

Actiune comuna in derulare

Comisia Europeana si autoritatile de protectie a consumatorilor continua sa monitorizeze vanzarile online, demarand pentru acest an o actiune comuna care vizeaza verificarea website-urilor care comercializeaza bilete pentru evenimente culturale si sportive.
In cadrul acestui nou proiect (Sweep Internet 2010), ANPC a verificat 10 website-uri de intermediere a comercializarii biletelor pentru evenimente, 7 dintre ele fiind propuse pentru continuarea investigatiilor, intrucat prezinta nereguli. Conform procedurii actiunii comune, in urmatoarea etapa se vor lua masuri pentru corectarea deficientelor constatate.

Pentru mai multe informatii privind rezultatele actiunilor comune Internet Sweep:

http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweeps_en.htm

Actiuni tematice de verificare a comertului online

In paralel cu desfasurarea actiunilor comune Internet Sweep, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus efectuarea a doua controale la nivel naţional, care au avut ca scop  verificarea respectarii drepturilor consumatorilor la achizitionarea online de bunuri si servicii. Actiunile s-au desfasurat in conformitate cu programul tematic de control al ANPC si au avut ca rezultat verificarea a 364 de operatori economici care comercializeaza online diverse produse si servicii.

Astfel:

In perioada 11-19 mai 2009 au fost controlati 185 operatori economici care desfasoara activitati comerciale online. In urma controlului, au fost depistate nereguli la 103 operatori economici, acestia fiind sanctionati cu 60 de avertismente si 43 de amenzi contraventionale. Valoarea totala a amenzilor aplicate s-a ridicat la suma de 169.500 lei. In cazul a 15 operatori economici s-a dispus masura de oprire temporara a prestarii serviciului, pana la remedierea deficientelor.

In perioada 01-05 februarie 2010 au fost verificati 179 operatori economici, la 168 dintre acestia constatandu-se abateri. Au fost aplicate 72 de sanctiuni contraventionale in valoare de 268 500 lei si 96 de avertismente. Pentru 35 de operatori economici s-a dispus masura opririi temporare a comercializarii.

Pentru mai multe informatii accesati:

Ghidul privind drepturile consumatorilor care navigheaza pe internet

Comentarii (1)
  1. carmih spune:

    cred ca aceste nereguli au fost sesizate in primul rand de cateva sute de consumatori si apoi a devenit o reactie in lant.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?